Πληροφορίες ότι έρχονται καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες με την ανακοίνωση των στρες τεστ την Κυριακή κυκλοφόρησαν χθες σε τραπεζικά γραφεία και αποτυπώθηκαν άμεσα στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, καθώς η ανησυχία για τη μεταμνημονιακή εποχή άρχισε να παραχωρεί τη θέση της σε πιο ψύχραιμες αναλύσεις, σε πορεία καθόδου βρέθηκαν χθες και οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι από τα στρες τεστ θα προκύψουν μικρές και απολύτως διαχειρίσιμες για τις ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακές ανάγκες. Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι οι ανάγκες θα είναι τέτοιες που θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ίσως και χωρίς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ και για την τέταρτη το κενό θα είναι αντιμετωπίσιμο.

Τα νέα θα μάθουν επισήμως οι ίδιες οι τράπεζες αύριο το βράδυ, ενώ την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, στη 1 μ.μ. (12 το μεσημέρι ώρα Κεντρικής Ευρώπης) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού και των στρες τεστ, με βάση ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, για την τριετία 2014 – 2016.

Τα πράγματα πήραν ευνοϊκή κατεύθυνση για τις ελληνικές τράπεζες μετά την επικράτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, της θέσης ότι για τον υπολογισμό των αναγκών των τραπεζών θα ληφθεί υπόψη η δυναμική και όχι η στατική ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των τραπεζών δεν θα υπολογιστούν με βάση την παγωμένη εικόνα που επικρατούσε στις 31/12/2013, αλλά θα ληφθούν υπόψη όσα μεσολάβησαν, μεταξύ των οποίων οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων κατά 8,3 δισ. ευρώ, αλλά και τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν υποβάλει και η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, έγινε δεκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο συνυπολογισμός του αναβαλλόμενου φόρου, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Τυπικά, επειδή η άσκηση γίνεται με βάση τα στοιχεία ισολογισμού της 31/12/2013, στην ανακοίνωση της Κυριακής θα καταγράφονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, την αμέσως επόμενη ημέρα, Δευτέρα, έπειτα από συνεννόηση της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινωθεί ότι από τις ανάγκες αυτές μπορούν να αφαιρεθούν τα κεφάλαια που ήδη αντλήθηκαν (8,3 δισ. ευρώ) και ο αναβαλλόμενος φόρος (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) και να υπολογιστούν άλλες παράμετροι που θα τις μετριάζουν. Ετσι, τα κεφάλαια που απομένουν προς κάλυψη θα είναι αντιμετωπίσιμα.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει συγκαλέσει ακόμη γενική συνέλευση για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, όπως έχουν κάνει οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι ίσως η συγκεκριμένη τράπεζα να μην το χρειαστεί επί του παρόντος. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες Alpha Bank και Εθνική εξετάζουν να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν με πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων (Finansbank για την Εθνική και Hilton για την Alpha Bank).

Οδηγούμενος από τις τράπεζες ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκανε χθες άλμα 5,64% και διαμορφώθηκε στις 995,10 μονάδες, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα ομόλογα είχαν και αυτά καλή ημέρα χθες, με υποχώρηση των αποδόσεων των δεκαετών τίτλων στο 7,7% από 8,1% προχθές. Οι αναλυτές μάλιστα έστειλαν αισιόδοξα σήματα για την πορεία της οικονομίας, συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση. Η Morgan Stanley ανέφερε σε ανάλυσή της πως παρότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει στην Ελλάδα τους επόμενους τέσσερις – πέντε μήνες, το θέμα της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα αναμένεται να επιλυθεί σχετικά σύντομα με έναν «θετικό συμβιβασμό». Επίσης, η τράπεζα ανέφερε ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθεροποίηση και κατέληγε ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται και πάλι ελκυστικά, καθώς η τιμή τους έχει υποχωρήσει υπερβολικά.

Αλλωστε, η Morgan Stanley παρατηρούσε ότι θετική είναι η μακροπρόθεσμη εικόνα και για τις ελληνικές τράπεζες.

Εξάλλου, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη χθεσινή τριμηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με 0,7% και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 26,7%. Κατά τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, για να βγει το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του Μνημονίου, να είναι ευνοϊκό το κλίμα στις ξένες αγορές και να υπάρχει συμπληρωματικότητα χρηματοδότησης από την ΕΕ και τις αγορές. Δηλαδή, να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας.

Επικράτησε το καλύτερο σενάριο

«Η εικόνα που επικρατεί είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» δήλωσε χθες υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, αναφερόμενη στην πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ. Οι τράπεζες θα πληροφορηθούν τα νέα αύριο το βράδυ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τα ανακοινώσει την Κυριακή στη 1 μ.μ.