Με «βασική προϋπόθεση» την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν επίσης o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Από πλευράς του ΔΝΤ αναμένεται να λάβουν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ.

«Ολοι θεωρούν πια ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του ΔΝΤ, πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει σημασία και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στουρνάρας, ενώ στην ερώτηση «αν περνάμε στην καινούργια φάση, στο επόμενο στάδιο;», ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτό ακριβώς θέλουμε. Να περάσουμε σε μια καινούργια σχέση».

Η έξοδος από το Μνημόνιο

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», οι εταίροι μας αποδέχονται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας. Ωστόσο, ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μεταβατικό «όχημα εξόδου» – ή «προληπτικής στήριξης, κατά την κυρία Λαγκάρντ – με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους ενός συναινετικού διαζυγίου.

«Το Eurogroup πρόκειται να εξετάσει εάν η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» είχε δηλώσει την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας ολοκληρώνεται για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη της χρονιάς, ωστόσο ο δανεισμός της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τυπικά μπορεί να διαρκέσει έως τις αρχές του 2016, εάν δεν συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό.

Την περασμένη Πέμπτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από του επισήμους πιστωτές της.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg, στην οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Στο θέμα επανήλθε την Παρασκευή ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, επιμένοντας ότι «κατά την άποψή μας είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους πιστωτές)».