Κεφάλαια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα διεκδικήσει η κυβέρνηση από το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να μειωθούν κατά δύο με τρεις μονάδες τα υψηλά επιτόκια των δανείων χιλιάδων υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κυμαίνονται μεταξύ 9%-11%.

Τόσα υπολογίζει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι είναι τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για να ελαφρυνθούν τα βάρη που επωμίζονται σήμερα περίπου 35.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταφέρει εν μέσω κρίσης να παραμείνουν ενήμερες και να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους. Πόσα χρόνια θα διαρκέσει η επιδότηση του επιτοκίου, τι είδους δάνεια θα αφορά, από πού θα προέλθουν τα χρήματα και με ποια κριτήρια επελέγησαν οι εν δυνάμει δικαιούχοι είναι μερικά από τα στοιχεία της ελληνικής πρότασης που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» και η οποία θα υποβληθεί αμέσως στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΕΝΔΙΑ. Κατά πόσον η πρωτοβουλία Δένδια θα στεφθεί από επιτυχία θα φανεί από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες. Το υπουργείο ωστόσο γνωρίζει ότι χωρίς μια συνολική πολιτική απόφαση είναι δύσκολο να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, αφού η χρήση κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) είναι προκαθορισμένη, έχει ήδη εγκριθεί και δεν επιτρέπει την επιδότηση υφιστάμενων δανείων. Εξού και η προσπάθεια του κ. Δένδια να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του αιτήματος μέσα από διαδοχικές επαφές το τελευταίο διάστημα με ευρωπαϊκές προσωπικότητες, όπως οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και Ζ. Γκάμπριελ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ και ο υποψήφιος επίτροπος για το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση αφορά ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών, δηλαδή την περίοδο 2014-2017, προκειμένου στο διάστημα αυτό να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό ρευστότητας στην αγορά μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε τα κεφάλαια του ενός δισ. ευρώ που θεωρούμε ότι έχουμε ανάγκη να μας δοθούν «σπαστά», δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Στην πράξη, ζητάμε για κάθε μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα να μπορούμε να εκταμιεύουμε 100 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Εκτός από κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν και κάποιοι πόροι (σ.σ.: λιγοστοί απ’ ό,τι φαίνεται) από την προηγούμενη περίοδο και συγκεκριμένα από προγράμματα για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων όπως τα Jessica και Jeremy.

Κρίσιμο στοιχείο της πρότασης είναι ποια επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων θα συμπεριληφθούν στη ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι όσα εκταμιεύθηκαν το αργότερο έως 31/12/2013 ή 30/6/2014. Δηλαδή, δάνεια που έχουν συναφθεί όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα, αφού στόχος του μέτρου είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος από τις υφιστάμενες χορηγήσεις που έχουν δώσει οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Τακριτήρια επιλογής θα προβλέπουν ότι δικαιούχοι είναι αποκλειστικά υγιείς επιχειρήσεις που έχουν παλαιά δάνεια, είναι ενήμερες, με υγιείς ισολογισμούς, βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, θετικές ταμειακές ροές, και τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποδεδειγμένα στηρίξει, βάζοντας ίδια κεφάλαια. Με βάση τα στοιχεία που έχει πάρει από τις τράπεζες το υπουργείο, τα παραπάνω κριτήρια καλύπτουν περίπου 35.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περίπου 120.000 εργαζομένους.

Μπορεί ο αριθμός των 35.000 να ακούγεται μικρός μπροστά στις περίπου 650.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δάνεια, εντούτοις είναι σημαντικός: αφορά εταιρείες που πέτυχαν εν μέσω κρίσης να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους.