Μηνύματα σε δύο αποδέκτες απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ: στους δικαστικούς επεσήμανε ότι μπορούν να αποφασίζουν για το τι είναι δίκαιο και τι άδικο, όχι όμως και να καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική, η οποία είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Στους επιχειρηματίες, ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων δεν πρέπει να περιμένουν να κρατήσουν το 100% των επιχειρήσεών τους.

Με αφορμή τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τα ειδικά μισθολόγια, ο Χαρδούβελης διαμήνυσε συγκεκριμένα ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα» των δικαστικών αποφάσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι τέτοια που να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάτι δεδομένο και πρέπει να προσέξουμε για να το διατηρήσουμε.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Ενόψει της επικείμενης ρύθμισης των κόκκινων δανείων, εξάλλου, ο Χαρδούβελης άνοιξε τα χαρτιά του στους επιχειρηματίες επισημαίνοντάς τους ότι «θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα» μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. «Οι επιχειρηματίες», είπε, «θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω την οικονομία».

Νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια εντός των επόμενων δύο-τριών μηνών ζήτησε, απευθυνόμενος στον υπουργό, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι, όπως είπε, οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με αυτές που οι τράπεζες στηρίζουν μέχρι σήμερα για να μην καταρρεύσουν. «Για αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις, αποτελεί σημαντικό θέμα να μη βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων» τόνισε.

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε ότι είναι ανάγκη να περάσουμε σε ένα σταθερό σύστημα, αλλά επανέλαβε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη φορολογική διοίκηση, τον μηχανισμό που θα διασφαλίζει τον έλεγχο και την άντληση πόρων.

«Δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Χαρδούβελης, «ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν. Δεν μπορούμε δηλαδή, αν τελειώσουμε τον Δεκέμβριο με τα Μνημόνια, να ξαναπάμε στα παλιά». Μάλιστα επεσήμανε, επικαλούμενος και τον Ματέο Ρέντσι, ότι οι Ευρωπαίοι της Κεντροαριστεράς θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και δεν τις αντιμετωπίζουν σαν φιλελεύθερη λαίλαπα.