«Nice, Yannis, nice»… Σχεδόν μακάριος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απολάμβανε το απόγευμα της Τετάρτης τις ελληνικές μελωδίες της Μήδειας (Ελένης Καραΐνδρου) και σχολίαζε ενώπιον του Γιάννη Στουρνάρα. Εξάλλου, αυτή τη φορά ο Στουρνάρας πέρασε το κατώφλι του στρατηγείου του Σόιμπλε στην οδό Βίλχελμστρασε του Βερολίνου ως επίτιμος προσκεκλημένος. Ο γερμανός συνομιλητής του έδειξε από την αρχή ότι είχε διάθεση να κάνει μια διαφορετική συζήτηση που κινήθηκε από το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας μέχρι την κλασική μουσική και τους… Rolling Stones.

Ο Στουρνάρας μπήκε στο αεροπλάνο για το Βερολίνο ως πρώην υπουργός Οικονομικών και προσγειώθηκε ως νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που ενδιέφερε τον Σόιμπλε να μάθει από τον πρώην ομόλογό του και τον Σταύρο Παπασταύρου που τον συνόδευε αφορούσε τον ανασχηματισμό και κυρίως αν η αλλαγή στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών σημαίνει και αλλαγή πολιτικής. Ο Γερμανός έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης «ανήκει στο ίδιο είδος» με τον Στουρνάρα, είναι δηλαδή τεχνοκράτης.

Μια αδιόρατη αλλαγή παρατήρησαν οι συνομιλητές του όταν ο Στουρνάρας επισήμανε ότι κάποια μέτρα που πάρθηκαν βιαστικά επειδή έπρεπε να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τις εκταμιεύσεις των δόσεων ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο Στουρνάρας το έθεσε με μουσικούς όρους. «Χρειάζεται καλύτερο κούρδισμα (fine tuning)» είπε και ο Σόιμπλε δεν αντέδρασε. Η σιωπή του εκλήφθηκε από τους παρόντες ως συγκατάβαση ότι το Βερολίνο θα ήταν ανοικτό σε μια τέτοια συζήτηση.

Αποκαλυπτικός – και διαφορετικός από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του – ήταν ο Σόιμπλε και για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. «Οταν λέω για τρίτο πακέτο, δεν εννοώ ότι πρέπει να υπάρξει. Εννοώ ότι αν το χρειαστείτε, είμαι εδώ για να σας βοηθήσω».

Η ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά ο Σόιμπλε δεν μίλησε για μέτρα ούτε για χρηματοδοτικά κενά. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την ανάπτυξη. «Μιλήστε μου για ανάπτυξη. Τι γίνεται με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια; Υπάρχει ενδιαφέρον;» ενδιαφερόταν διακαώς να μάθει.

Οι συνομιλητές του εκμεταλλεύτηκαν τη στιγμή για να διαφημίσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Ετσι στο τραπέζι έπεσαν η γεωργία, το ελληνικό λάδι, τα σπάνια βότανα και τα 1.500 μοναδικά είδη που διαθέτει η Ελλάδα, «παρότι εκμεταλλεύεται μόλις το 5%». Ο Σόιμπλε άκουγε με προσοχή. Στο τέλος ρώτησε τον Στουρνάρα και τον Παπασταύρου τι πιστεύουν αντιστοίχως ότι θα πρέπει να κάνουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αμφότεροι έμειναν με την εντύπωση ότι το Βερολίνο αναζητά στρατηγική προσέγγισης με τον ευρωπαϊκό Νότο μέσω επενδύσεων.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιφύλαξε και άλλη έκπληξη στον προσκεκλημένο του, με τον οποίο έμεινε από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε οργανωθεί βραδιά προς τιμήν της ελληνικής προεδρίας. Εξού και ο Σόιμπλε έπιασε τον Στουρνάρα από το χέρι και του είπε «τώρα πάμε να μιλήσουμε για το πώς ο πολιτισμός μιας χώρας επηρεάζει τον τρόπο διαπραγμάτευσης». Ο Γερμανός, ως γνωστόν, είναι λάτρης της κλασικής μουσικής, όπως και η Ανγκελα Μέρκελ. Εξού και ο Στουρνάρας ρωτήθηκε αν ακούει πιάνο και βιολί. «Ακούω Ραχμάνινοφ και Μπετόβεν, αλλά ακούω και μπουζούκι, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκο» απάντησε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ακούει και ροκ μουσική, «από Doors μέχρι Who». «Κι εγώ ακούω ροκ» παρενέβη ο Σόιμπλε. «Ακούω Rolling Stones».