Το ενδιαφέρον της γαλλικής EDF, του μεγαλύτερου ενεργειακού ευρωπαϊκού ομίλου για την απόκτηση είτε της «μικρής» είτε του 17% της «μεγάλης» ΔΕΗ μετέφερε χθες στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το αφεντικό του ξένου ομίλου Ανρί Προλιό, σε μια επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα που έγινε με αποκλειστικό σκοπό τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Η έλευση του νούμερο ένα της EDF στην Αθήνα αποτελεί σήμα των γαλλικών προθέσεων, με τον Ανρί Προλιό να κάνει σαφές στον Πρωθυπουργό ότι ο όμιλος θα είναι παρών στον διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν το ενδιαφέρον αφορά τη «μικρή» ή τη «μεγάλη» ΔΕΗ.

Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη της αγοράς αλλά και την επιχειρηματική λογική, στην EDF ταιριάζει περισσότερο η «μικρή ΔΕΗ», προκειμένου να ενσωματώσει σε αυτήν την Elpedison, την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, με την τελευταία να αποτελεί θυγατρική της EDF.

Διαφορετικά, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα επιβάλει την πώληση της Elpedison, αφού δεν θα μπορούσε η Γαλλική εταιρεία να βρίσκεται με «δύο πόδια» στην ίδια αγορά.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, κατά τη συνάντηση Σαμαρά- Proglio, το όνομα της ιταλικής Edison ακούστηκε αρκετές φορές.

Αναζητά ευκαιρίες

«Είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε τις όποιες ευκαιρίες μας παρουσιαστούν σε άλλες περιοχές ή τις επιχειρήσεις τις οποίες θέλουμε να αποκτήσουμε», είχε πει χαρακτηριστικά τον Φεβρουάριο ο Ανρί Προλιό κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2013 (καθαρά κέρδη 3,52 δισ. ευρω) προσθέτοντας ότι «η πολιτική της EDF είναι να επενδύει στην Ευρώπη κι όχι σε αναδυόμενες αγορές αντίθετα με ανταγωνιστές όπως η Iberdrola, η η E.ON, και η GDF».

Το πολιτικό επίπεδο

Υπάρχει φυσικά και η πολιτική διάσταση του θέματος καθώς η EDF αποτελεί κρατικό μονοπώλιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Σε πολιτικό λοιπόν επίπεδο Σαμαράς και Προλιό συνέχισαν τη Μ. Δευτέρα τη συζήτηση εκεί απ’ όπου την είχε αφήσει η συνάντηση Σαμαρά- Ολαντ τον Φεβρουάριο του 2013 κατά την τότε επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Τότε ο Σαμαράς είχε ζητήσει γαλλική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ο Ολάντ το είχε υποσχεθεί.

Η τωρινή επομένως συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές δείχνοντας ότι μπορεί να ανακάμψει είναι κατάλληλο για να «ξαναζεσταθεί» η κουβέντα. Η παρουσία του αφεντικού της EDF θα μπορούσε σε πολιτικό επίπεδο να περάσει ως «μήνυμα» συνέχισης της υποστήριξης της κυβέρνησης από τους ευρωπαίους συμμάχους της.

Όσο για αυτήν καθαυτήν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, οι πληροφορίες λένε ότι ο Ανρί Προλιό ήρθε αρκετά διαβασμένος, γνώριζε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, το αναλυτικό πλάνο αποκρατικοποίησης, λεπτομέρειες για την εταιρεία, κ.ο.κ.

Το μήνυμα λένε κυβερνητικές πηγές ήταν «θα είμαστε στον διαγωνισμό», με το γάλλο τεχνοκράτη να θέλει να διαπιστώσει ποια είναι η ελληνική στάση επί του θέματος, καθώς προφανώς η EDF δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα χτυπήσει τη «μικρή» ή τη «μεγάλη» ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε μετά το Πάσχα να υπάρξει νέα συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚ Α. Παπαγεωργίου.