Συμβατό με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, είναι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2013, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως είναι γνωστό, είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, από αυτό που προβλέπεται βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα. Σύμφωνα με το τελευταίο, στο έλλειμμα, μεταξύ άλλων, δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών.

Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασματου 2013, το οποίο θα ανακοινωθεί από τη Eurostat στις 23 Απριλίου, υπολογίζεται πλέον, με βάση τα καινούργια στοιχεία ότι θα είναι χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, που μιλούσαν για 2,5 με 3 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν επηρεάζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που θα είναι 525 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,6 δισ ευρώ.

Ωστόσο, στα έσοδα, διαπιστώθηκε μία μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες επιστροφές φόρων, κατά 360 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο και σε μία παράταση της απόδοσης των φόρων των επιχειρήσεων.