Καθαρή έκπτωση τουλάχιστον 6% για τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τα γραφεία, και κοντά στο 10% για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η μείωση που θα δουν στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου τους από τον Απρίλιο και μετά, οπότε και αναμένεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσικής Gazprom, την οποία ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΚΑ.

Παρότι η έκπτωση που συμφωνήθηκε στην τιμή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη ΔΕΠΑ είναι 15%, αυτή που θα φτάσει στους καταναλωτές θα είναι μικρότερη, τόσο λόγω των φόρων όσο και επειδή το ρωσικό αέριο συμμετέχει με 65% στο τελικό «καλάθι» φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα (το υπόλοιπο είναι αζερικό και αλγερινό).

Δεδομένου ότι στην περίπτωση των εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και γραφείων μεσολαβεί και το περιθώριο κέρδους των Εταιρειών Παροχής Αερίου, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για έκπτωση της τάξης του 6% έναντι των σημερινών λογαριασμών τους.

Αντίθετα, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως χαλυβουργίες, κλωστοϋφαντουργίες, υαλουργίες, επειδή προμηθεύονται απευθείας από τη ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι θα δουν μείωση κοντά στο 10% στα τιμολόγιά τους. Ηδη, οι πρώτες αντιδράσεις κύκλων της βιομηχανίας ήταν θετικές.

Στο σύνολό τους οι καταναλωτές, οικιακοί και μη, θα δουν επίσης στα τιμολόγιά τους ακόμη κάποιες μικρές έξτρα εκπτώσεις (συνολικού ύψους 90 – 100 εκατ. ευρώ), οι οποίες θα διαρκέσουν όμως μέχρι τα τέλη του χρόνου και θα προέλθουν από το γεγονός ότι η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom ισχύει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2013. Μέσω μιας φόρμουλας συμψηφισμού που μένει να εξειδικευτεί πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη, αυτές οι έξτρα εκπτώσεις θα μετακυλιστούν στα τιμολόγια των καταναλωτών, όπως εξήγησαν χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης και ο υφυπουργός Α. Παπαγεωργίου.

Η πολυθρύλητη συμφωνία που επισφραγίστηκε και επίσημα χθες, δεν είναι αυτή που επιθυμούσε εξαρχής η κυβέρνηση, καθώς εν μέσω απειλών για προσφυγή στη διαιτησία παζάρευε μεγαλύτερη έκπτωση, της τάξης του 20% όπως έλεγαν αρχικά οι πληροφορίες, προκειμένου τα τελικά οφέλη για τους καταναλωτές να είναι μεγαλύτερα. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί θετική εξέλιξη σε μια περίοδο που το υψηλό ενεργειακό κόστος πνίγει τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες.

Η νέα τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την έκπτωση 15% και τη συμφωνία που προήλθε έπειτα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην Βρετανίας).

Διαμορφώνει δηλαδή, όπως ανέφερε χθες ο κ. Παπαγεωργίου, τιμή προμήθειας από τους Ρώσους κοντά στα 395,2 δολάρια τα χίλια κυβικά έναντι των 465 δολαρίων που προμηθευόταν αέριο η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2013, η οποία είναι χαμηλότερη από αυτή με την οποία προμηθεύονται γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία.

Η νέα σύμβαση ΔΕΠΑ – Gazprom αναμένεται να υπογραφεί τον Μάρτιο και από τον Απρίλιο και μετά θα τεθεί σε ισχύ.

«Θα επιδιώξουμε να περάσει στους καταναλωτές όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της έκπτωσης της Gazprom» είπε ο κ. Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε ότι η τιμή για ένα νοικοκυριό θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 7 σεντς η κιλοβατώρα.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε γιατί η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη έκπτωση από τους Ρώσους, απάντησε ότι άλλη διαπραγματευτική ισχύ έχει μια χώρα που προμηθεύεται 10 ή 20 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, και άλλη μια χώρα όπως η Ελλάδα που αγοράζει μόνο 3 δισ. κ.μ.