Για «ανόητες και αντιεπιστημονικές θεωρίες», έκανε λόγο την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος Γιάννης Παναγόπουλος, σχολιάζοντας τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην πρώτη ετήσια έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νέους από 15 έως 29 ετών.

Καλεί δε την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΚΕΠΕ να απαντήσουν ευθέως για «το αν υιοθετούν αυτές τις απόψεις».

Την πρόταση του ΚΕΠΕ καταδικάζει και η Αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ να μιλά για ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζομένους και άλλη μια απόδειξη ότι τα οφέλη από την όποια ανάπτυξη επιδιώκει η κυβέρνηση θα είναι για τους λίγους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μίλησε και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και αναφερόμενος σε απαιτήσεις που αποδίδει στην τρόικα «για απελευθέρωση των απολύσεων», τόνισε ότι θεωρεί «αδιανόητη» μια τέτοια συζήτηση «σε μια χώρα που σπαράσσεται από την ανεργία που τροφοδοτεί και την ύφεση».

Εξάλλου, ο κ. Παναγόπουλος τάσσεται υπέρ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σημειώνει ότι με τη συμφωνία αυτήν, «μπαίνουν όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες, ενώ δεν αλλάζει καθόλου το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού».

Η δημοσιοποίηση της πρότασης του ΚΕΠΕ για κατάργηση του κατώτατου μισθού στους νέους, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του βουλευτή Β’ Αθήνας, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για θέματα εργασίας, κατηγόρησε το ΚΕΠΕ ότι παίζει τον ρόλο «λαγού» της κυβέρνησης και της τρόικας.

Η δήλωση του Δ. Στρατούλη είναι η εξής:

«Το ΚΕΠΕ, με την πρότασή του για την κατάργηση του ήδη μειωμένου από το 2012 κατά 32% κατώτερου εγγυημένου μισθού για τους νέους εργαζόμενους, παίζει ουσιαστικά το ρόλο του λαγού της κυβέρνησης και της τρόικας, που προωθούν την μετατροπή της εργασίας των νέων σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο».

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για προτάσεις «δωρεάν εργασίας» και υπενθύμισε:

«Η ενσωμάτωση διατάξεων τον Νοέμβριο του 2012 στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που αφορούσαν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ήταν φανερό ότι έκτοτε θα «άνοιγε την όρεξη» σε παντός είδους «ρηξικέλευθες» προτάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό και η ΔΗΜΑΡ είχε αρνηθεί να το ψηφίσει.

Το δρόμο αυτό ακολουθούν και οι ακραίες προτάσεις της μελέτης του ΚΕΠΕ για «δωρεάν εργασία» των νέων με κατάργηση του κατώτατου μισθού για ένα έτος».

«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) για νέο χτύπημα στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς και η απόφαση του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), που στρώνει το έδαφος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες» τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

«Το ΚΕΠΕ, συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και ερευνητικό ίδρυμα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους από 18 ως 29 ετών, γενικεύοντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες.»

» Ενώ το ΑΣΕ, όργανο που προωθεί τον ‘κοινωνικό εταιρισμό’, ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι προτάσεις αυτές είναι πόθοι και όνειρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη.»

» Το γεγονός ότι διατυπώνονται στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και για τη στήριξη της ανάπτυξης, επιβεβαιώνει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει: Ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα είναι για τους λίγους, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι χωρίς μισθό και δικαιώματα και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας» καταλήγει το ΚΚΕ

Τέλος η Νεολαία ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Την ώρα που τα νεανικά όνειρα είναι χαμένα στο λαβύρινθο της κρίσης…

»Την ώρα που άνθρωποι στην ακμή της δημιουργικότητας τους, είναι εγκλωβισμένοι στο περιθώριο λόγω της ανεργίας.

Την ίδια ώρα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε εισήγηση του πιστεύει οτι η ανεργία θα αντιμετωπισθεί με δωρεάν εργασία Νέων!!

»Συγκεκριμένα στο πρώτο τεύχος της νέας μηνιαίας έκδοσης του με τίτλο «Ελληνική Οικονομία» το ΚΕΠΕ, φορέας που λειτουργεί συμβουλευτικά προς την Κυβέρνηση, προτείνει : «για τους Νέους 15-24 ετών (15-28 ετών διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος απο την πρόσληψη τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητα του/της (βασικές και μη γνώσεις και δεξιότητες)».

»Αμισθή απασχόληση Νέων, δηλαδή, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να έρθει αυτό που κάποιοι ονομάζουν «ανάπτυξη» και εμείς λέμε «εργασιακό μεσαίωνα».

»Ζητούμε απο τα κόμματα της Συγκυβέρνησης να απορρίψουν την κατάπτυστη πρόταση του ΚΕΠΕ , που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

»Ζητούμε απο το ΚΕΠΕ να πατήσει τα πόδια του στη γη και να μην συμπεριφέρεται ως νεοφιλελεύθερο think tank.

»Οι Νέοι Άνθρωποι δεν είναι αριθμοί στα τεφτέρια των υπαλλήλων της Τρόικα.

Οι Νέοι Άνθρωποι είναι το μέλλον της χώρας και καλό είναι να το αντιληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και πολιτικά κόμματα».

.