Στο ραντάρ των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων έχουν μπει πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τους διαχειριστές τους να επισκέπτονται τη χώρα ποντάροντας στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα πραγματοποιώντας συναντήσεις με επιλεγμένους πελάτες του private banking μεγάλων τραπεζών, δήλωσε ότι έχει στο στόχαστρο 41 ελληνικές εταιρείες.

Ο γκουρού των αναδυόμενων αγορών και επικεφαλής του fund Templeton Emerging Market Group που διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 815 δισ. δολαρίων δίνει έμφαση στους κλάδους της ανάπτυξης ακινήτων, των τυχερών παιχνιδιών, της τεχνολογίας, του εμπορίου και των τραπεζών. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να «βγει στις αγορές εντός του 2014».

Οι εκτιμήσεις αυτές σχετίζονται με τη μετάπτωση της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές έναντι των ωρίμων, γεγονός που προκαλεί εισροές χρημάτων αλλά και το ενδιαφέρον εξειδικευμένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Στην κορυφή οι τράπεζες. Η επίσκεψη του Μαρκ Μόμπιους πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζον Πόλσον στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κατά τις οποίες αποκάλυψε ότι έχει αγοράσει μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, ενώ είχε εκφραστεί με θετικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι κάνει κινήσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, από την αρχή του χρόνου τα ξένα funds έχουν επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές κυρίως μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά κέρδη λόγω της ανόδου του Χρηματιστηρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, μια και δεν αποτελούν στρατηγικές επενδύσεις, αλλά βασίζονται στις μεσοπρόθεσμες ή και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες δίχως αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και στον κλάδο των ακινήτων, καθώς πολλά εξειδικευμένα funds θεωρούν ότι η κτηματαγορά έχει πιεστεί πολύ και προσβλέπουν υπεραξίες στο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία ανάμεσα στο καναδικό fund Fairfax και της Eurobank Propeprties, σύμφωνα με την οποία το επενδυτικό κεφάλαιο θα τοποθετήσει 200 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη συμμετοχή του στη Eurobank Properties στο 42% από 19,12% που είχε μέχρι πρότινος. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία Beny Steinmetz Group για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών στην εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Πανγαία.

Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές που κυρίως επιλέγουν οι επενδυτές είναι αυτές των τραπεζών, ειδικά μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν αποκτήσει επίσης τα επενδυτικά κεφάλαια Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και το Och – Ziff. Παράλληλα, θέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει το Wellington Capital Group και το Fidelity, επενδυτικά κεφάλαια που ποντάρουν μόνο σε αύξηση των τιμών.

Τα κριτήρια επιλογής. «Τα ξένα funds επιλέγουν να τοποθετηθούν κυρίως σε τράπεζες, βολιδοσκοπούν όμως εταιρείες από ολόκληρο το φάσμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αρκεί να βλέπουν σε αυτές εσωτερική αξία», λέει ο Μάνος Χατζηδάκης, χρηματιστηριακός αναλυτής στην εταιρεία Beta ΑΧΕΠΕΥ. «Οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν εταιρεία κατά περίπτωση, «παίζουν το σενάριο του «γυρίσματος» της οικονομίας και βασίζουν τις τοποθετήσεις τους σε εταιρείες η τιμή των οποίων υστερεί σε σχέση με τη λογιστική αξία τους».