Αβεβαιότητες για τις δημοσιονομικές προοπτικές την περίοδο 2013-14 διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποιημένηέκθεση που παρουσίασε τη Δευτέρα για την ελληνική οικονομία. Παραδέχεται, πάντως, πως έχει σημειωθεί πρόοδος, έστω και αργή, στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

«Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία εξηγεί πως πολλές πληρωμές φόρων μεταφέρθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία

Η Κομισιόν επισημαίνει πως η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει συνολική πρόοδο, έστω και αργή, βάσει του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο σημειώνει πως έχουν υπάρξει αρκετές καθυστερήσεις.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν εν γένει αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και πως οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αποστολή της τρόικας εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα της υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το νέο αυτό δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει τους στόχους.

Τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες, τονίζεται στην έκθεση.
Η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Εκτιμά επίσης ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014.
Επίσης, μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ωστόσο αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014. Το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου.