«Tη μετάβαση από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στον ενάρετο της ανάπτυξηςκάνει η ελληνική οικονομία» δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς από το βήμα του πρώτου αναπτυξιακού συνεδρίου που οργάνωσε τουπουργείο Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση τωνκοινοτικών κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει και τααποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται στο επόμενο τρίμηνο και μετράνεστην αγορά έως το τέλος του χρόνου».

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά ότιτον Φεβρουάριο για πρώτη φορά καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο μεταξύπροσλήψεων και απολύσεων.

«Στόχος το 2013 να αποτελέσει το τελευταίο έτος ύφεσης, έτος καμπήςπου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμηκρίσιμη και έχουμε δυσκολίες μπροστά. Το κλίμα έστω και αργάαντιστρέφεται, βασικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώονται, ξεμπλοκάρουνοι ιδιωτικοποιήσεις εξοφλούνται φέτος όλες οι ληξιπρόθεσες οφειλές του

δημοσίου» και υπογράμμισε ότι «μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αρχίσουν νακαταγράφονται στην αγορά τα αποτελέσματα της πολιτικής και να μετράνεστην αγορά μέσα στο χρόνο».

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι ηΕλλάδα δεν κινδυνεύει να βρεθεί πλέον εκτός ευρωζώνης και τόνισε ότι ηκρίση έχει τραυματίσει το Ευρωπαϊκό όραμα ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Γιʼ αυτό είπε πρέπει να αλλάξουν πολλά ακόμη ώστε τα κύματα λαϊκισμούνα μην ακυρώσουν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε τηνΕυρώπη ως σύμμαχο και όχι ως τιμωρό και η βοήθεια που μας παρέχεται

από τον Επίτροπο περιφερειακής Πολιτικής και μέσω των κονδυλίωνσυνολικού ύψους 36 δις. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα έως το 2020αποτελούν απάντηση στις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός της χώρας, ότι ηΕυρώπη είναι το σπίτι μας».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε «θέλουμε ένα νέο έκτακτο άλμα γιατί η κατάστασηείναι έκτακτη, δεν έχουμε περιθώριο και δεν υπάρχει δικαιολογία ναχάνειςχρήματαεπειδή η γραφειοκρατία καθυστερεί αδειοδοτήσεις καιχρηματοδοτοήσεις. Οι εποχές των χαλαρών ρυθμών για το δημόσιο έχουντελειώσει».