Συνεχίζεται η κούρσα στο Χρηματιστήριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2010 07:00 |

ΡΑΛΙ ΧΘΕΣ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με αιχμή του δόρατος τον κλάδο των Τραπεζών, όπου οργιάζουν οι φήμες για ντιλ... μεγατόνων μεταξύ εγχώριων ή και ξένων μνηστήρων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,85%, στις 1.746,72

μονάδες. Κούρσα σημειώθηκε και στις διεθνείς αγορές, το ευρώ ενισχύθηκε εκ νέου (πάνω από τα 1,31 δολάρια), ενώ άλμα πραγματοποίησε και το πετρέλαιο, το οποίο έφτασε ξανά τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Οι φήμες και οι προσδοκίες για συμφωνίες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συντηρούν την άνοδο στο Χ.Α. Μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές της Εurobank που έκλεισαν με κέρδη 13,5%, της Εθνικής Τράπεζας με 6,3%, της Αlpha Βank με 8%, της Τράπεζας Πειραιώς με 6,1% και της Αspis με 8,1%. Είναι ενδεικτικό ότι από το «πάρτι» στην αγορά ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σχεδόν κατά 20% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ την ίδια περίοδο ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 42%.

Ράλι και στις διεθνείς αγορές
Σημαντική άνοδο σημείωσαν χθες και τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες όπως οι τράπεζες ΗSΒC και ΒΝΡ Ρaribas. Το Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 2,65%, το Παρίσι με 3%, και η Φρανκφούρτη με άνοδο 2,34%. Οση ώρα ήταν ανοικτές οι ευρωπαϊκές αγορές, η Γουόλ Στριτ ενισχυόταν κατά 1,8%.

Νωρίτερα η ΗSΒC είχε ανακοινώσει κέρδη 11,1 δισ. ευρώ για το πρώτο φετινό εξάμηνο, ενώ η γαλλική ΒΝΡ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα μετά τη Santander, ανακοίνωσε κέρδη 4,4 δισ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Σημαντικό μέρος της κερδοφορίας των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών αποδίδεται στη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες.

2
parthenios christos
04/08/2010 07:49
Οικονομολογος δεν ειμαι,γνωσεις χρηματιστηριακες δεν εχω,γι αυτο και εγω ειμαι ΕΝΑΣ απο τους χαμενους της χρηματιστηριακης ΦΟΥΣΚΑΣ,εξακολουθω να μην καταλαβαινω,ΠΩΣ ενω ολοι οι δεικτες οικονομικης αναπτυξης να ειναι προς τα κατω και το χριματιστηριο ν ανεβαινει σιγα σιγα αλλα σταθερα.?
Μηπως απλα διερωτωμαι μηπως προετοιμαζουν καμμια νεα ΦΟΥΣΚΑ?
χ.π
Αγύριιγο κεφάλι
03/08/2010 09:57
Το Μέγα Ράλλυ ανά 11ετία στο ΧΑΑ έχει ήδη ξεκινήσει.