Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες και μπλογκ για το βιβλίο με κριτικές, ειδήσεις, σχόλια και συζητήσεις μεταξύ αναγνωστών. Οπως συμβαίνει και διεθνώς, στις ιστοσελίδες που φιλοξενούν συζητήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό τους εξαντλείται σε σχόλια πάνω στην πλοκή των βιβλίων, στο ποια σημεία αυτής της πλοκής αρέσουν ή δεν αρέσουν και θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί διαφορετικά. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι κάποιος ανοίγει ένα φόρουμ συζήτησης για ένα συγκεκριμένο βιβλίο και ακολουθούν σχόλια άλλων που το έχουν διαβάσει ήδη. Εκείνο που βέβαια διακυβεύεται όταν τα δίκτυα ελέγχονται από πολύ μεγάλες εταιρείες, είναι η χρησιμοποίησή τους για διαφημιστικούς σκοπούς με τρόπους όλο και πιο εξελιγμένους, που ανακαλύπτει το σύγχρονο διαδικτυακό μάρκετινγκ.

Τελευταία δημιουργήθηκε από εκδοτικό οίκο και η πρώτη, από όσο γνωρίζουμε, στην Ελλάδα διαδικτυακή λέσχη ανάγνωσης, με αξιοσημείωτη μάλιστα επιτυχία, στα πρότυπα των λεσχών ανάγνωσης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, αλλά που λειτουργεί αποκλειστικά διαδικτυακά. Η διαφορά είναι ότι εδώ δεν πέφτει στο τραπέζι της συζήτησης ένα βιβλίο από κάποιον για να ακολουθήσουν σχόλια από όσους τυχόν το έχουν διαβάσει, αλλά γίνεται επιλογή, μέσω ψηφοφορίας, ενός βιβλίου το οποίο μετά θα διαβαστεί από όσους ενδιαφέρονται και θα συζητηθεί με τρόπο και κριτήρια που τίθενται από ειδικό συντονιστή –η ανάλυση, με άλλα λόγια, γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος και με κανόνες.

Η εν λόγω λέσχη δημιουργήθηκε στο facebook από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο στις 15 Ιανουαρίου φέτος και η επιτυχία της, αφενός, δείχνει τη δίψα του αναγνωστικού κοινού για παρόμοια εγχειρήματα, αφετέρου, προδικάζει το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν και άλλες παρόμοιες στα πρότυπά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέσχη, που λέγεται Με Ανοιχτά Βιβλία και έχει συντονιστή τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο (ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που διαμόρφωσε το πλαίσιο λειτουργίας των Λεσχών Ανάγνωσης για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), έχει ήδη, ένα μήνα μετά, περισσότερα από 3.800 εγγεγραμμένα μέλη! Ηδη διοργανώθηκε η πρώτη ψηφοφορία ανάμεσα σε δέκα βιβλία (ψήφισαν περίπου 500 μέλη), επελέγη το «Ζωή μετά τη ζωή» της Κέιτ Ατκινσον (δεύτερο, με μικρή διαφορά, βγήκε βιβλίο της Αλκης Ζέη) και τώρα όσοι θελήσουν θα το διαβάσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να αρχίσει οργανωμένη διαδικτυακή συζήτηση.Στόχος είναι να διαβάζεται και να συζητιέται ένα βιβλίο τον μήνα.