Η νεανική λογοτεχνία με στοιχεία έρευνας και μυστηρίου αποκτά μία νέα ηρωίδα: τη Ρόζα Δελλατόλα. Φύση παρατηρητική, ανήσυχη, έξυπνη, δραστήρια και με αναπτυγμένη αίσθηση δικαίου, παρά τη νεαρή της ηλικία. Η ηρωίδα της Λώρης Κέζα ζει στην Τήνο την οποία ο αναγνώστης, αν δεν την ξέρει, την ανακαλύπτει μέσα στις περιγραφικές σελίδες αυτού του βιβλίου που συνδυάζει τις πληροφορίες ενός μοντέρνου ταξιδιωτικού οδηγού με τις υποδόριες απόπειρες διαπαιδαγώγησης ενός νεανικού μυθιστορήματος.

Η Ρόζα, βέβαια, δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Χάρη στην εμπειρία της δημιουργού της –χρόνια πολλά η δημοσιογράφος Λώρη Κέζα στο παρατηρητήριο των εκδόσεων και στον τομέα του βιβλίου –η πρωταγωνίστρια της «Υπόθεσης Laurus» έχει τις αρετές μιας ξεχωριστής προσωπικότητας: η μαμά της κάνει γιόγκα, ο μπαμπάς της έχει γραφείο τελετών ενώ η ίδια φορά μαύρα μπλουζάκια με νεκροκεφαλές και μαζί με τον μικρότερο σε ηλικία αδελφό της φτάνουν στο σχολείο με έναν μακάβρια εντυπωσιακό τρόπο. Με τη νεκροφόρα που οδηγεί ο πατέρας τους.

Η δράση ξεκινά από το χωριό Λουτρά Τήνου, και η Λώρη Κέζα αντλεί ερεθίσματα από την ιστορία του νησιού, χωρισμένου άλλοτε ανάμεσα σε καθολικούς και ορθοδόξους. Στο χωριό λοιπόν υπάρχει ένα παλιό οικοτροφείο, η Σχολή Ουρσουλινών, όπου ζουν τρεις μοναχές αλλά καμία μαθήτρια. Προτείνουν λοιπόν στη Ρόζα να γίνει η προνομιούχος μαθήτρια σε ένα κτίριο με 55 αίθουσες, 33 πιάνα, βιβλιοθήκες και πολλούς άδειους κοιτώνες.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν με στραβό μάτι τη σχέση της οικογένειας Δελλατόλα με τις Ουρσουλίνες. Στην υπόθεση εμπλέκονται ένας εργολάβος ο οποίος χτίζει παράνομες οικοδομές, οι αλβανοί εργάτες του και η οργάνωση του Φοίνικα, που θέλει να διώξει από το νησί τους ξένους και τους καθολικούς. Υπάρχει και μία μεγάλη εταιρεία που θέλει να κάνει επενδύσεις στα Λουτρά. Η Ρόζα καταλαβαίνει ότι όλα τα πρόσωπα συνδέονται με μία παράξενη εταιρεία, τη Laurus. Και το κορίτσι, που αποκτά πρόσβαση στην κοινωνία της γνώσης μέσω ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, αναπτύσσει ικανότητες από ντετέκτιβ έως και ερευνητή-ρεπόρτερ και έτσι εντοπίζει μηχανισμούς της σύγχρονης οικονομίας της αγοράς. Με εταιρείες-φαντάσματα των οποίων οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες υπόσχονται κερδοφόρα έργα ανάπτυξης σε ανίδεους αλλά φιλοχρήματους παράγοντες της τοπικής διοίκησης.

Ομως η λογοτεχνία είναι ο ιδανικός τόπος για να επεμβαίνουμε και να επιδρούμε στα πράγματα. Η Ρόζα Δελλατόλα επωφελείται από αυτή την ευκαιρία και διορθώνει ό,τι παραβλέπει η πραγματικότητα. Και μόνο γι’ αυτή την ουτοπική επίλυση της υπόθεσης Laurus, το βιβλίο αξίζει να αποκτήσει και ενήλικους αναγνώστες. Τα ασπρόμαυρα σχέδια του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου συμπληρώνουν το ύφος του βιβλίου.