«Παρότι έχω πάει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, το Comicdom Con αντιπροσωπεύει αυτό που θέλω να επισκέπτομαι» έχει δηλώσει ο Μίλο Μανάρα σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του. Και μια ματιά στο φετινό πρόγραμμά του δικαιώνει τον μεγάλο καλλιτέχνη. Η αλήθεια είναι ότι το φεστιβάλ έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στην επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του. Η πανηγυρική ατμόσφαιρα στην Ελληνοαμερικανική Ενωση μεταφράζεται σε 10 δωρεάν εργαστήρια, 9 ξένους προσκεκλημένους, 46 εκδηλώσεις, 7 εκθέσεις και το γνώριμο μπαζάρ εκδόσεων. Τιμώμενος έλληνας καλλιτέχνης φέτος είναι ο Ηλίας Κυριαζής, από τους ελάχιστους κομίστες με έντονη διεθνή παρουσία.

Τι μένει από αυτό τον δεκάχρονο θεσμό που στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσπάθεια των διοργανωτών του, έχει ελεύθερη είσοδο και μόνιμη αγωνία κάθε χρόνο για ανεύρεση πόρων; Η Λήδα Τσενέ, εκ των βασικών διοργανωτών, τονίζει ότι τα αποτελέσματα αρχίζουν και γίνονται ορατά: «Φέτος είχαμε ρεκόρ συμμετοχών που έφθασαν τις 100. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι ότι το ελληνικό κοινό εξοικειώθηκε με τα κόμικς και όταν ακούει αυτή τη λέξη το μυαλό του δεν πάει στα Μίκι Μάους». Από το φετινό πρόγραμμα τα event που κλέβουν τις εντυπώσεις είναι τα «Ηighlights» από τα μεγάλα αμερικανικά κόμικς. Πρόκειται για μια επιλογή από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα. Η κεντρική έκθεση – η οποία αποτελεί μέρος της ομώνυμης συλλογής του Cartoon Art Museum στο Σαν Φρανσίσκο – περιλαμβάνει πρωτότυπες σελίδες και ανατυπώσεις έργων μερικών από τους επιδραστικούς δημιουργούς (μεταξύ άλλων, οι Μίλτον Κάνιφ, Μορτ Γουόκερ, Νταν Ντε Κάρλο), ενώ στις υπόλοιπες εκδηλώσεις συμμετέχουν η Ολλανδή Μπάρμπαρα Στοκ (η οποία έκανε κόμικ τη ζωή του Βαν Γκογκ στο «Vincent», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα), ο Γάλλος Πατρίς Κιλοφέρ, συνιδρυτής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου L’Association, ο Δανός Πέτερ Σνέμπεργκ, ο βραβευμένος με Eagle ιρλανδός Ντέκλαν Σάλβι και ο ισπανός δημιουργός του γκράφικ νόβελ «Maria and I» Μιγκέλ Γκαλάρντο. Εκτός όμως από την αίγλη των ονομάτων, υπάρχει και η λάμψη των δικών μας καλλιτεχνών. Οσοι βρεθούν στο τριήμερο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια για τις τεχνικές της εικονογράφησης και του σεναρίου από τους έλληνες δημιουργούς Τάσο Ζαφειριάδη, Δημήτρη Κάσδαγλη και Soloup, καθώς και ένα masterclass του Σπύρου Ορνεράκη.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περίοπτη θέση στο τριήμερο φεστιβάλ έχει και το διαγωνιστικό κομμάτι «Comicdom Cosplay». Ηρωες, δηλαδή, από όλο το φάσμα της ποπ κουλτούρας που ζωντανεύουν επί σκηνής. Ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το Comicdom Con και για τους μικρούς αναγνώστες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια εξοικείωσης με τα κόμικς μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και να παρακολουθήσουν ταινίες κινουμένων σχεδίων. Πώς θα ξεκινήσει η νέα δεκαετία για τον πετυχημένο θεσμό; Η Λήδα Τσενέ εξηγεί ότι «όλα γίνονται με πολύ κόπο και προσπάθεια από την οποία υπάρχει μόνο ηθική ανταμοιβή. Εχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον, ένα από τα οποία είναι να κάνουμε μέσα στον χρόνο και ένα δευτερο φεστιβάλ».