Πολιτικούς λόγους διαβλέπει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής πίσω από την εκφρασμένη διάθεση του δημάρχου της πόλης Κώστα Πελετίδη να μην ανανεώσει τη θητεία του πρώτου, η οποία λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο. «Είπε (σ.σ.: στη μεταξύ τους συνάντηση, στις 16 του μήνα) ότι δεν θα κάνει ανανέωση αλλά προκήρυξη, γιατί θέλει να δει και κάποιες άλλες ιδέες που θα είναι πιο κοντά στο κόμμα και στις ιδέες του για τον πολιτισμό. Νομίζω είναι σαφές. Αν και κανένας δεν μου το ζήτησε, δεν θα άλλαζα ποτέ το προφίλ, την αισθητική και το ήθος απέναντι στη δουλειά για να υπηρετήσω οποιοδήποτε κόμμα» λέει ο κ. Αμπαζής. Το «Νσυν» αναζήτησε από την περασμένη Παρασκευή και τον κ. Πελετίδη αλλά δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία μαζί του, ενώ ήδη ακούγονται ονόματα, όπως του Κώστα Καζάκου και του Βασίλη Κολοβού (προέδρου κατά καιρούς τόσο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος).

Ο κ. Αμπαζής, μάλιστα, επισημαίνει ότι η πρώτη ψυχρολουσία από την πλευρά της δημοτικής Αρχής είχε έρθει νωρίτερα και αφορούσε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Δήμο Αθηναίων και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Asante από το Γραφείο Ενταξης Μεταναστών. «Κόπηκε επειδή ήταν ενάντια στις αρχές του κόμματος, το οποίο δεν θέλει να συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ετσι χάθηκαν χρήματα για το θέατρο, για τα οποία εμείς παλεύαμε δύο χρόνια».

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. Η συμπαράσταση που έχει βρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής από τους σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης, τους ηθοποιούς και μέλη του ΔΗΠΕΘΕ, έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα με ψηφίσματα από εκπαιδευτικούς και το Πανεπιστήμιο, αλλά και μέσω της σελίδας στο facebook «Στηρίζουμε την παραμονή του Θοδωρή Αμπαζή στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας» με 2.140 like. Οι φοιτητές ήταν ξεκάθαροι στη δημόσια δήλωση της περασμένης εβδομάδας: «Εμείς αρνούμαστε κάθε μικροκομματική παρέμβαση στον χώρο του θεάτρου και της τέχνης και δεν δεχόμαστε να συμπιέσουμε τη δημιουργική διαδικασία για να χωρέσει σε μικροπολιτικές φόρμες. Απαιτούμε από τη δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών, και να ξεχωρίσει τη θέση της από τις αναχρονιστικές πολιτικές που έρχονται για να διαμορφώσουν την καλλιτεχνική πορεία μιας ολόκληρης πόλης».

Αλλά και ο γνωστός συνθέτης και υπεύθυνος σπουδών του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Χαράλαμπος Γωγιός έστειλε επιστολή στην οποία χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, «καταφανώς αδικαιολόγητη» την απόφαση της δημοτικής Αρχής. Ταυτόχρονα παραθέτει τα επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας τού σκηνοθέτη. Μαζί του υπογράφουν οι διδάσκοντες Αλέξανδρος Ευκλείδης (σκηνοθέτης στην Εθνική Λυρική Σκηνή), Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσεμπαλίστας, διευθυντής ορχήστρας) κ.ά.

Διαβάστε και «Ωτοβλεψίες» σελ. 36.