«Καταπληκτικό! Μια μικρή χρυσή αρκούδα που είναι και το αγαπημένο μου ζώο. Γι ‘αυτό και είμαι τόσο χαρούμενος και περήφανος». Με αυτά τα λόγια ο σπουδαίος γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς υποδέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης το βραβείο για την προσφορά του στην Εβδομη Τέχνη το οποίο του απονεμήθηκε στο πλαίσιο του 65ου Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Tην τιμητική Χρυσή Αρκτο – βραβείο που ουδέποτε έλαβε στην πλούσια καριέρα του ο Βέντερς – απένειμε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλιτς.

Ο Βέντερς, το σκηνοθετικό ρεπερτόριο του οποίου εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες και περιλαμβάνει από φιλμ όπως το «Παρίσι, Τέξας» μέχρι το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Buena Vista Social Club»,είχε τιμηθεί στο Βερολίνο με την Αργυρή Αρκτο το 2000 για το «The Million Dollar Hotel».

Οπως σημειώνει το Euronews, ο 70χρονος σήμερα Βέντερς επηρέασε πολλούς νεότερους σκηνοθέτες, ανάμεσα τους και τον Βραζιλιάνο Γουόλτερ Σάλες, ο οποίος μίλησε για τον βραβευθέντα.

«Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, μας προσέφερε μια ηθική πυξίδα, μια αισθητική πυξίδα. Έτσι μπορέσαμε να καταλάβουμε πού ήμασταν, ποιοι ήμασταν και πού μπορούσαμε να φτάσουμε.Έπρεπε λοιπόν να είμαστε εδώ για να τον ευχαριστήσουμε. Νομίζω πως αυτό το βραβείο δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε καλύτερα χέρια» δήλωσε ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης.

Στο Φεστιβάλ Βερολίνου και εκτός διαγωνιστικού τμήματος, προβάλλεται και η τελευταία τρισδιάστατη ταινία του Βέντερς με τον τίτλο «Everything Will Be Fine» και πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Φράνκο.