Το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας απονεμήθηκε τη Δευτέρα στην 18 φορές υποψήφια για Οσκαρ – και τρεις φορές νικήτρια – ηθοποιό Μέριλ Στριπ, τον μύθο της μουσικής Στίβι Γουόντερ και τη χήρα του βουλευτή Ρόμπερτ Κένεντι, Εθελ Κένεντι.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο Ομπάμα να απονέμει τα μετάλλια στις τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επεφύλαξε τα καλύτερα λόγια για τη διάσημη ηθοποιό, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και πρόεδρος του κλάμπ των θαυμαστών της.

«Αγαπώ τη Μέριλ Στριπ» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου που παρευρίσκονταν στην τελετή.

«Ο σύζυγός της γνωρίζει ότι την αγαπώ. Η Μισέλ γνωρίζει ότι την αγαπώ. Δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό» πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πάντως, έκανε ένα μικρό λάθος όταν προσφώνησε την εξαιρετική ηθοποιό ως «αμερικανίδα ηγέτιδα», ενώ πρόκειται για μια παγκόσμια προσωπικότητα.

Για τη συνεισφορά τους στον πολιτισμό τιμήθηκαν επίσης η συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε, ο δημοσιογράφος Τομ Μπρόκοου και η ηθοποιός Μαρλό Τόμας.