Είναι κοινό μυστικό: σε κάθε γειτονιά, έξω από πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες και λοιπούς χώρους εργασίας ανθεί μια ολόκληρη αγορά φωτοαντιγράφων. Μια αγορά τόσο οικεία από τη μια, τόσο όμως παράνομη και ανεξέλεγκτη από την άλλη, αφού κανένας συγγραφέας (δημοσιογράφος, εκδότης ή δημιουργός του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας) δεν λαμβάνει από αυτή το χρηματικό ποσό που δικαιούται για τα πνευματικά του δικαιώματα.

Tο πρόγραμμα photOKopy του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου) παρότι βρίσκεται ακόμα στην αρχή, έχει σαφείς στόχους: να περιορίσει την παράνομη αναπαραγωγή πνευματικών έργων (σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία μπορεί να φωτοτυπηθεί μόνο το 20% ενός βιβλίου, ενός μεμονωμένου άρθρου σε εφημερίδα ή περιοδικό) και να αποδώσει τα «δεδουλευμένα» στους δημιουργούς. Μπορεί η πειρατεία των βιβλίων να έχει περιοριστεί –κάποτε υπήρχαν έτοιμες στοίβες φωτοτυπημένων βιβλίων που περίμεναν στη γωνία τους αγοραστές τους –όμως δεν έχει εξαλειφθεί. Πολλά βιβλία άλλωστε υπάρχουν ακόμα στη μνήμη των φωτοτυπικών μηχανημάτων, έτοιμα να εκτυπωθούν και να πάρουν χάρτινη μορφή με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το τοπίο της αγοράς ο ΟΣΔΕΛ ανέλαβε ενεργό δράση. Με επιστολή του σε χίλιους επαγγελματίες τους κλάδου ζητά να φωτοτυπούν νόμιμα, με τη δική του άδεια (αυτοκόλλητα με το σήμα του προγράμματος θα υπάρχουν έξω από κάθε πιστοποιημένο κατάστημα) και να καταβάλλουν στο εξής ετήσιο τέλος ανάλογο με τις δυνατότητες αναπαραγωγής και φωτοτύπησης που έχει το μηχάνημα που χρησιμοποιούν στο κατάστημά τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχετικές συμβάσεις. Στον ΟΣΔΕΛ αποδίδεται εφάπαξ το 4% της αξίας του μηχανήματος κατά την αγορά του. Ενας πρωτοποριακός για την εποχή του νόμος, του 1993, που όριζε πνευματικά δικαιώματα από την αναπαραγωγή έργων του λόγου μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών, καταργήθηκε λίγο μετά το 2000 κατόπιν πιέσεων εταιρειών πληροφορικής και κόντρα σε ό,τι ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού ζητά από τον ΟΣΔΕΛ την απόδοση του 20% των εσόδων του, όπως ορίζει ο ιδρυτικός νόμος του ΕΚΕΒΙ. Ποτέ ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί αυτό το 20% γιατί το ΕΚΕΒΙ, λέει ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ Δημήτρης Παντελέσκος, θεωρούσε ότι δεν ήταν νομικά διεκδικήσιμος διότι ήταν φόρος υπέρ τρίτων.

Ο ΟΣΔΕΛ ανακοίνωσε παράλληλα ότι σύντομα θα θέσει στη διάθεση αρχικά των επαγγελματιών του χώρου και μετά στο ευρύ κοινό μια νέα βάση δεδομένων ως προς την εγχώρια βιβλιοπαραγωγή υπό την επωνυμία osdelnet. Και ως προς αυτό έχει ξεσπάσει κόντρα με το ΕΙΠ, το οποίο καταλόγισε διάθεση ιδιοποίησης των δεδομένων της biblionet και παρεμπόδισης της λειτουργίας της. Ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ, από την πλευρά του, είπε: «Το μόνο που συνδέει την πλατφόρμα osdelnet με την biblionet είναι το γεγονός ότι προσλάβαμε έναν απλήρωτο εργαζόμενο της τελευταίας».