Μοναχικοί ταξιδιώτες από τις κοντινές χώρες της Βαλκανικής, φανατικοί θαυμαστές από τη Βόρεια Ευρώπη, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι με τα παιδιά τους, έφηβοι της σημερινής ψηφιακής εποχής, ώριμα ζευγάρια κι εν κατακλείδι ένα ετερόκλητο πλήθος συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να ακούσει χθες τον Μπομπ Ντίλαν.

Ο 20χρονος Νίκος Τσόπογλου έφτασε από τους πρώτους στην είσοδο του συναυλιακού χώρου, με τον ήλιο να χτυπάει ακόμη δυνατά.

«Τον ακούω από τα γεννοφάσκια μου λόγω του πατέρα μου» λέει και συνεχίζει: «Με τραβάει η ιστορία του. Κάποιοι λένε «έχει γεράσει, τι πας να ακούσεις;», αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ο Μπομπ Ντίλαν είναι αυτός που είναι και θα είναι για πάντα. Είναι ο τροβαδούρος που άρχισε την τεράστια καριέρα του με τα απίστευτα τραγούδια και τον εξαιρετικό στίχο».

Στον δρόμο προς το λιμάνι ο Νίκος βρήκε φίλους με κοινά γούστα. Ο 17χρονος Θοδωρής Λώτης έχει πειστικά επιχειρήματα για τη σημασία της βραδιάς: «Είναι ο θρύλος των θρύλων. Δεν χανόταν αυτή η συναυλία. Ο Μπομπ Ντίλαν είναι ο άνθρωπος που βλέπαμε στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1960 κι είναι εδώ στην πόλη μας. Δεν γινόταν να τον χάσουμε».

Ο Βούλγαρος Αλέκο Γιάνκοφ έφτασε στην είσοδο της συναυλίας με το σταθερό βήμα του έμπειρου από ανάλογες εκδηλώσεις. Αλλωστε έχει παρακολουθήσει γύρω στις 30 συναυλίες του Μπομπ Ντίλαν ανά την Ευρώπη, συνδυάζοντας εργασία και διασκέδαση. Χθες ταξίδεψε μόνος του οδικώς στη Θεσσαλονίκη και σήμερα επιστρέφει στη Σόφια.

«Είναι δύσκολο να πω γιατί μου αρέσει. Θα έλεγα κυρίως για τους στίχους, καθώς αγγίζουν την καρδιά σου. Ακούγοντας Μπομπ Ντίλαν έμαθα αγγλικά. Ηταν κάτι σαν φροντιστήριο αγγλικών, με τη βαθιά ποίηση του Ντίλαν».

Τη ζωή τους απολαμβάνουν και τα μέλη της παρέας των τεσσάρων Ολλανδών που παραβρέθηκαν τη συναυλία της Κωνσταντινούπολης και χθες χόρεψαν σε ρυθμό Ντίλαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο για την αποψινή εμφάνιση στη Μαλακάσα. «Μας αρέσει η ενεργητικότητά του στη σκηνή» τονίζει ο Χούιμπερτ Κρίγκσμαν.

Απέναντί του η οικογένεια Καραγιάννη περιμένει στη σκιά να ανοίξουν οι πόρτες. «Τον ακούω μια ζωή, από παιδί. Στην αρχή μού φάνηκε λίγο απίστευτο ότι θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι μοναδική ευκαιρία να τον ακούσω, όνειρο ζωής» λέει ο 65χρονος Παύλος Καραγιάννης. Ενθουσιασμένη και η 60χρονη σύζυγός του Ελπίδα Καραγιάννη: «Ούτε που φανταζόμασταν ότι θα έρθει ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Εστω κι αργά θα τον δούμε. Τον ακούγαμε μια ολόκληρη ζωή. Μου άρεσαν οι στίχοι του, η ιδιομορφία του, οι τρόπος που τραγουδάει, η ποίησή του».

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο τέλος τα σουξέ

Η χθεσινοβραδινή επιλογή τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν δεν διέφερε από εκείνη των τελευταίων συναυλιών του στην Κωνσταντινούπολη και πιο πριν στο Δουβλίνο. Ξεκίνησε με το οσκαρικό «Things have changed» (βραβείο καλύτερου τραγουδιού το 2001 για την ταινία «Τρομερά παιδιά») και συνέχισε με ένα μείγμα τραγουδιών από τα 60s μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στις επιτυχίες του τελευταίου άλμπουμ του «Τempest». Ο κόσμος που περίμενε να ακούσει τα μεγάλα σουξέ αρκέστηκε μόνο στα «All along the watchtower» και «Blowin’ in the wind», στο ανκόρ της συναυλίας.