«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», ήταν τα λόγια με τα οποία άρχισε ο Γιώργος Λούκος την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μάλλον με αυτά δεν εννοούσε παρά τις καθυστερήσεις ενός ολόκληρου χειμώνα τόσο στην απόφαση ανανέωσης της θητείας του όσο και στην ανακοίνωση των παραστάσεων, των εκθέσεων ή των συναυλιών της διοργάνωσης. «Ισως μάλιστα του χρόνου», συνέχισε αστειευόμενος, με τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα δίπλα του, «να παραθέσουμε συνέντευξη Τύπου μετά το φεστιβάλ». Ευτυχώς, δηλαδή, που πολλοί καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι, ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή του. «Τους ευχαριστώ», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, «γιατί άλλαξαν τις ημερομηνίες των παραστάσεών τους ή και των διακοπών τους για να έρθουν στην Ελλάδα».

«Ακόμη και καθυστερημένη, η συζήτηση πάντα έρχεται στην ώρα της», ήταν η άποψη του κ. Τζαβάρα, ο οποίος έκρινε ότι «το πρόγραμμα ανακοινώνεται εγκαίρως» και ότι, κατά τη γνώμη του, «δεν υπήρξε πρόβλημα διότι η ικανότητα του κ. Λούκου ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες». Επειτα από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του φεστιβάλ ως μιας «καλλιτεχνικής και τουριστικής προσπάθειας ώστε η χώρα να αποκτήσει αυτό που ανήκει σε κάποιον που γέννησε τον πολιτισμό και τον υπηρετεί», ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Από την πλευρά του υπουργείου έγινε κάθε προσπάθεια για να μην περιοριστεί το ποσό της επιχορήγησης, να κινηθεί στα ίδια πλαίσια με πέρυσι, ίσως και σε μεγαλύτερα κατά τι».

Καλά όλα αυτά, αλλά έως και το πρωί της ίδιας ημέρας γίνονταν τηλεφωνήματα για «μικρές παρενθεσούλες στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Λούκος μιλώντας για ένα φεστιβάλ το οποίο εφέτος χρειάστηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Τέλος καλό, όλα καλά, πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν. Ετσι, το αθηναϊκό σκέλος της διοργάνωσης ξεκινά την 1η Ιουνίου, ενώ της Επιδαύρου ανοίγει τις πόρτες του στις 5 Ιουλίου και εκτείνεται έως το τέλος Αυγούστου («θα είναι χαρούμενοι στο Λυγουριό και στα γύρω χωριά», είπε γελαστός ο Γ. Λούκος).

Ολα αυτά προκάλεσαν τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και παίρνοντας τον λόγο πρότεινε με χιούμορ: «Αφού μπορείτε να διοργανώσετε τόσο γρήγορα ένα τόσο καλό φεστιβάλ, αν έχει επιτυχία, του χρόνου να σας δώσουμε λίγες ώρες και να δούμε τι θα καταφέρετε».

Και τι γίνεται με τον προϋπολογισμό; «Πέρυσι 2.907.000 ευρώ, 3.100.000 πρόπερσι και 2.700.000 εφέτος», απάντησε ερωτώμενος σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής, για να συμπληρώσει ο Κ. Τζαβάρας ότι «μπορεί να φθάσει και στα 3.000.000». Η προσέλευση; «Η Επίδαυρος είχε πληρότητα 70%, το Ηρώδειο 70%-75% και η Πειραιώς 260 πληρότητα 100%. Πέρυσι κόπηκαν 159.000 εισιτήρια και πρόπερσι 167.000», είπε ο κ. Λούκος. Περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός και χρέη του φεστιβάλ; «Θα σας απαντήσω, αφού συμβουλευτώ τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου», απάντησε ο προϊστάμενός του. «Αλλο η επιχορήγηση του υπουργείου», ήταν η σωτήρια παρέμβαση του Γ. Λούκου, «και άλλο τα λεφτά που μας έδωσαν επειδή μας χρωστούσαν από πέρυσι. Είναι διαφορετικά ποσά».

Ερωτήσεις, και μάλιστα επίμονες, έγιναν και για τη διάδοχη κατάσταση στο Εθνικό Θέατρο, ο αναπληρωτής υπουργός όμως δεν θέλησε να απαντήσει. «Δεν είμαι εδώ για να θεραπεύσω πάσα νόσο», είπε. «Είμαι ένας άνθρωπος απλός, βουλευτής Ηλείας, στον οποίο ο Πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού. Δεν υπάρχει βέβαια ακριβώς υπουργείο, είμαι απλώς προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Δυστυχώς».