Την πιο λαμπερή κριτική επιτροπή στην ιστορία του θεσμού ετοίμασαν οι διοργανωτές του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, καθώς επιλέγουν διεθνούς φήμης ηθοποιούς και σκηνοθέτες, οι οποίοι εμπνέουν κύρος.

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ στη θέση του κριτή θα καθίσουν, όπως ανακοινώθηκε, η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν και ο σκηνοθέτης Ανγκ Λι («Η Ζωή του Πι»).

Στην επιτροπή που θα κληθεί να επιλέξει τον νικητή του Χρυσού Φοίνικα συμμετέχουν και η σκηνοθέτις Λιν Ράμσεϊ («Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν»), ο ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς («Django ο Τιμωρός»), η ινδή ηθοποιός Βίντια Μπαλάν, η γιαπωνέζα σκηνοθέτις Ναόμι Καβάσε, ο γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντανιέλ Οτέιγ και ο ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου.

«Εχουμε ένα και μοναδικό κριτήριο, το οποίο εκπληρώνει ο πρόεδρος: την αξιοπιστία» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών, Τιερί Φρεμό. «Στην κριτική επιτροπή ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο και γύρω του θα βρίσκονται σπουδαίοι άνθρωποι».

«Πολλοί κινηματογραφιστές έρχονται στο φεστιβάλ από όλο τον κόσμο. Πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις για τα βραβεία εμπνέουν την αξιοπιστία, το κύρος και τον σεβασμό που απαιτείται για να κάνουν αυτήν τη δουλειά» προσθέτει ο Φρεμό, μια ανάσα πριν την έναρξη του φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 26 Μαΐου. Οικοδέσποινα θα είναι η γαλλίδα ηθοποιός Οντρέ Τοτού, γνωστή κυρίως από τους ρόλους στην «Αμελί» και στην ταινία «Η Κοκό πριν τη Σανέλ».

Ανάμεσα στις ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι εκείνες των Ρομάν Πολάνσκι, Φρανσουά Οζόν, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, Στίβεν Σόντερμπεργκ καθώς και των αδελφών Κοέν.