Το απόσταγμα μιας μακροχρόνιας πορείας στην Τέχνη, μετασχηματίστηκε σε διαλέξεις του Δημήτρη Μυταρά τις οποίες πραγματοποιούσε σχεδόν κάθε εβδομάδα και ενημέρωνε τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών για διάφορα εικαστικά θέματα που τους απασχολούσαν.

Στην πορεία γεννήθηκε στον εικαστικό η ιδέα, οι διαλέξεις εκείνες να αποτελέσουν την βάση για μια έκδοση. Του πήρε 15 χρόνια για να φθάσει η ιδέα εκείνη στα χέρια του, ως βιβλίο πια, με τίτλο «Η γλώσσα της Τέχνης» (εκδόσεις του ιδρύματος Ευγενίδου), με το βλέμμα στις επόμενες γενιές εικαστικών αλλά και φιλότεχνων.

«Σαν δάσκαλος πάντοτε θεωρούσα χρέος μου να μεταφέρω τις εμπειρίες μου και με τη βοήθεια της συζύγου μου Χαρίκλειας, και είμαι ευτυχής που σήμερα μπορώ να παραδώσω αυτό το βιβλίο για όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις επάνω στην εικαστική δημιουργία», αναφέρει ο Δημήτρης Μυταράς.

Το βιβλίο γράφτηκε με ξεκάθαρη πρόθεση: να βοηθήσει, όπως σημειώνει ο Μυταράς (στον πρόλογο της έκδοσης) τους νέους ζωγράφους και από την άλλη να ενημερώσει εκείνους που δεν ασχολούνται με την Τέχνη, αλλά θα ήθελαν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και μαζί να ξεπεράσουν τους φόβους που ίσως προκαλεί το «απρόσιτο» της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η «Γλώσσα της Τέχνης», που παρουσιάζεται (είσοδος ελεύθερη) στις 19.00 της Δευτέρας 8 Απριλίου στο ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11, τηλ. 210-9469600), αποτελεί «έναν πλοηγό, έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους για όσους θέλουν να ριψοκινδυνεύσουν στην απέραντη μυστηριώδη θάλασσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σου μαθαίνει να βλέπεις την φύση, να διαβάζεις τα χρώματα, τις εναλλαγές του φωτός και της σκιάς, να διαβάζεις «τον μάγο ήλιο»», σημειώνει στην εισαγωγή της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Για το βιβλίο του Δημήτρη Μυταρά θα μιλήσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γεώργιος Χαρβαλιάς, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο ποιητής Γιάννης Κοντός, καθώς και η δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη, ενώ στη συνέχεια ο Δημήτρης Μυταράς θα συνομιλήσει με το κοινό.