Την παραμονή της απονομής των Οσκαρ έχει καθιερωθεί η ανακοίνωση των «Χρυσών Βατόμουρων». Τα «Razzies», όπως ονομάζονται στα αγγλικά, ξεκίνησαν το 1980 με πρωτοβουλία του κινηματογραφιστή Τζον Γουίλσον και απονέμονται «στις χειρότερες ταινίες και στους χειρότερους ηθοποιούς της χρονιάς».

Τα εφετινά «Αντιόσκαρ» σάρωσε η ταινία «The Twilight Saga: Breaking Down Part II», που έλαβε συνολικά επτά. Η 22χρονη Κρίστεν Στιούαρτ χαρακτηρίστηκε ως «χειρότερη πρωταγωνίστρια», ο Τέιλορ Λότνερ έλαβε το Χρυσό Βατόμουρο δεύτερου ρόλου, ενώ το Twilight αξιολογήθηκε συνολικά ως χειρότερη ταινία της χρονιάς. Από την αρνητική κριτική δεν γλίτωσε ούτε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μπιλ Κόντον, στον οποίο απονεμήθηκε επίσης το Χρυσό Βατόμουρο.

Μόνον γέλια δεν πρέπει να προκάλεσε εξάλλου στον αμερικανό κωμικό Άνταμ Σάντλερ το Χρυσό Βατόμουρο πρώτου ρόλου στην ταινία «Τhat’s My Boy», αφού το λαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ίσως οφείλεται όμως στο σενάριο της ταινίας, που ήταν επίσης σύμφωνα με τους κριτές του Χρυσού Βατόμουρου το χειρότερο όλων.

Το Χρυσό Βατόμουρο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήγε στη Ριάνα και στην ερμηνεία της στην ταινία «Battleship». Τα υπόλοιπα αντιβραβεία Όσκαρ «κατοχύρωσε» το δεύτερο μέρος του Twilight στις επιμέρους αξιολογήσεις του κάστινγκ, του χειρότερου ριμέικ ή σίκουελ (συνέχειας προηγούμενης ταινίας) και του χειρότερου ζεύγους με τους ηθοποιούς Μακένζι Φόι και Τέιλορ Λότνερ.

Τα Χρυσά Βατόμουρα ανακοινώθηκαν σε χώρο, που απέχει μόνον ελάχιστα από το Dolby-Theatre, όπου θα γίνει η τελετή απονομής των Όσκαρ. Παρόλα αυτά, δεν εμφανίστηκε ενώπιον των περίπου 100 κριτών κανένας από τους «βραβευθέντες».