Επιστράτευση δυνάμεων για να αλλάξει η εικόνα γύρω από το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου – το Εθνικό Αρχαιολογικό – επιχειρείται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνεχείς περιπολίες από αστυνομικούς έξω από το μουσείο, αλλά και στους γύρω δρόμους, φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου, σχολαστική καθαριότητα της περιοχής, φροντίδα του κήπου και ενίσχυση της φύτευσής του, διευθέτηση της στάθμευσης των λεωφορείων επί της Βασιλέως Ηρακλείου, ευπρεπισμός του αναψυκτηρίου, αλλά και διαρκές πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει το Υπουργείο σε συνεργασία κυρίως με τον Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Αστυνομία.

Μακροπρόθεσμα προβλέπεται συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για τη σύνταξη μελέτης συνολικής ανάπλαση της περιοχής και της διαχείρισης της κυκλοφορίας στους παράπλευρους δρόμους.

Μέτρα, που όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του ΥΠΑΙΘΠΑ όχι μόνο θα εφαρμοστούν, αλλά θα υπάρχει και διαρκής μέριμνα και παρακολούθηση για την εφαρμογή τους.

Το καμπανάκι για τη λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν χτυπήσει οι ιθύνοντες του μουσείου εδώ και χρόνια, όμως λύση δόθηκε προσωρινά μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει κι άλλες αποσπασματικές προσπάθειες με αποτέλεσμα όλες οι παράνομες δραστηριότητες που «φιλοξενούνται» στα πέριξ του μουσείου να μετακινηθούν από την οδό Τοσίτσα και την είσοδο του μουσείου, σε γειτονικούς δρόμους.

Τον υπόλοιπο δε καιρό, το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών, αλλά και οι ληστείες είχαν μετατρέψει σε άβατο την οδό Τοσίτσα – με αποκορύφωμα τον θάνατο της επίτιμης διευθύντριας του μουσείου Ηώς Ζερβουδάκη από διερχόμενο μηχανάκι, αλλά και τον τραυματισμό υπαλλήλου του τότε ΥΠΠΟ, που έπεσε θύμα ληστείας.

Είναι απορίας άξιον δε για ποιο λόγο αυτονόητα μέτρα σαν αυτά που συζητήθηκαν να ληφθούν σήμερα, δεν είχαν ληφθεί εδώ και καιρό με αποτέλεσμα τόσο οι ιθύνοντες του μουσείου να καταθέσουν την ακραία πρόταση να τοποθετήσει κάγκελα γύρω από το κτίριο, ενώ στο μεταξύ το ίδιο το μουσείο να έχει απαξιωθεί και η επισκεψιμότητα του να μην ανταποκρίνεται στην εμβέλεια και την σημασία του.