Δεν ήταν µόνο όλα τα πιάτα που δοκίµασα συγκλονιστικά. Ηταν η αίσθηση της ευτυχίας που είχα κατά τη διάρκεια του δείπνου. Και για αρκετές ώρες αργότερα. Σε αυτό συνέβαλαν το χαλαρωτικό περιβάλλον και το άψογο σέρβις. Και όχι το κρασί, διότι δεν πίνω.

Ενα από τα δύο εστιατόρια που ήρθε για να µείνει στην καρδιά µου είναι το Aleria (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5222.633). Σύγχρονη ελληνική κουζίνα, µοναδικές δηµιουργίες από τον σεφ Γκίκα Ξενάκη. Ενας εξαιρετικά ταλαντούχος µάγειρος που µπορεί να µετατρέψει και το πιο ρουστίκ πιάτο σε έργο υψηλής γαστρονοµίας. Με γεύσεις, αρώµατα και αξεπέραστο food styling. Και όλα αυτά σερβίρονται σε έναν υπέροχο χώρο µε διακόσµηση αρχοντικού και παράλληλα χαλαρό και ξεκούραστο στο µάτι. Το δείπνο ξεκινά µε τα ευφυέστατα καινούργια κεράσµατα από τον σεφ όπως είναι τα γεµιστά – nigiri (ρύζι από γεµιστά, ντοµάτα µπλανσέ αντί για ψάρι και σφαίρα τυριού µε δυόσµο αντί για γουασάµπι), η σφαίρα τυροκαυτερής κ.ά.

Το νέο πιάτο που λανσαρίστηκε φέτος στο µενού και µε ενθουσίασε ήταν το καρπούζι µε φέτα (µε creme brulee φέτας, καρδιά καρπουζιού µε µάραθο, πίκλα καρπούζι και κρέµα ρόκας). Στα πιάτα τού χειµώνα η αγαπηµένη µου πάπια µε άγρια µούρα, πουρέ σελινόριζας, καραµελωµένα εσαλότ και ψητή ρέβα και οι καραβίδες µε αχνιστά λάπατα, ροζ grapefruit, γύρη και ελαφριά σάλτσα από τον ζωµό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι νέοι σεφ θέλουν να εργαστούν στην κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη. Πρόκειται όχι για έναν απλώς ταλαντούχο µάγειρο, αλλά για µια µαγειρική διάνοια που δίνει τον ρυθµό της εποχής και δηµιουργεί τα πιάτα του µέλλοντος. Ενας σεφ που επανεφευρίσκει µε απόλυτο σεβασµό την ελληνική κουζίνα και την εξελίσσει γευστικά και τεχνικά µε απόλυτα οροθετηµένο τρόπο.

Το εστιατόριο Ιθάκη(Απόλλωνος 28, Βουλιαγµένη, τηλ. 210-8963.747) ήταν η µεγάλη έκπληξη! Ενα εστιατόριο που η συνολική εµπειρία ήταν µη αναµενόµενα µαγική. Αναµφισβήτητα στο καλύτερο σηµείο της αθηναϊκής Ριβιέρας, πάνω στο κύµα και παράλληλα εναρµονισµένο µε σεβασµό στο περιβάλλον, το εστιατόριο του «κλασικού» ψαριού µέσα σε µερικούς µήνες έκανε ένα τεράστιο άλµα µε τη δηµιουργία µοναδικών θαλασσινών πιάτων ελληνοασιατικής κουζίνας. Με την κίνηση αυτή κατάφερε να µπει µε ορµή στον χάρτη της υψηλής γαστρονοµίας.

Οι σεφΣπύρος ΑσιµήςκαιΑντώνης Κουρκούτας δηµιούργησαν τα πιο γευστικά θαλασσινά πιάτα που έχω δοκιµάσει αυτή τη χρονιά. Οταν κάθοµαι στην Ιθάκη αισθάνοµαι ότι βρίσκοµαι µέσα σε ένα νούφαρο που επιπλέει στη θάλασσα. Η γεύση του ιωδίου από τη φρεσκάδα, ο σεβασµός που δείχνουν οι µάγειροι στα θαλασσινά και οι συνδυασµοί µε τις άψογες λεπτές ισορροπίες που έχουν επιτύχει στα πιάτα έρχονται να ενισχύσουν και να ολοκληρώσουν τη µοναδική εµπειρία. Την πρώτη Κυριακή του χρόνου θα σερβίρουν το πιο γευστικό brunch που έχω δοκιµάσει µε 9 στάδια στα 45 ευρώ. Χαίροµαι, συγκινούµαι και απολαµβάνω να γνωρίζω τόσο δηµιουργικούς επαγγελµατίες!

Γουρουνάκι γάλακτος με πουρέ από φινόκιο, ψητά ροδάκινα, ελιές Χαλκιδικής, σάλτσα μάραθο, λεμόνι. Από τον σεφ Γκίκα Ξενάκη και την ομάδα του στο εστιατόριο Aleria