ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Μία νέα απλή εξέταση αίματος έχει τη δυνατότητα να προβλέπει ακόμη και τρία χρόνια πριν πότε ένα υγείες άτομο θα αναπτύξει συμπτώματα άνοιας ή και νόσο Αλτσχάιμερ. Αν τα θετικά αποτελέσματα της υπό δόκιμη εξέτασης επιβεβαιωθούν με πειράματα που θα ακολουθήσουν, τότε για πρώτη φορά θα γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει στις στρατηγικές που ακολουθούνται για την καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Δηλαδή θα για πρώτη φορά οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους ένα «εργαλείο» πρόληψης της νόσου, η οποία εμφανίζει τα συμπτώματά της σε στάδιο που συνήθως είναι πολύ αργά για αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προπαιδευτικής έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine», η εξέταση κατάφερε να ξεχωρίσει με ακρίβεια 90% ποιοι από τους 500 και πλέον 70χρονους που συμμετείχαν θα εκδήλωναν στο μέλλον σημάδια γνωσιακής δυσλειτουργίας, δηλαδή απώλεια μνήμης κ.λπ. Η μελέτη έγινε με υπεύθυνο τον νευρολόγο Χόουρντ Φέντερολ από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί εξέτασαν δείγματα αίματος από τους υγιείς συμμετέχοντες, τους υπέβαλαν όμως και σε εξετάσεις μνήμης και γνωσιακής λειτουργίας κάθε χρόνο και για διάστημα πέντε ετών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της φασματομετρίας προκειμένου να αναλύσουν και να εντοπίσουν του βιοδείκτες στο αίμα από 53 άτομα που εκδήλωσαν ήπια πτώση των γνωσιακών λειτουργιών ή αρχόμενη νόσο Αλτσχάιμερ. Την ίδια εξέταση έκαναν ακόμη 18 εθελοντές οι οποίοι εκδήλωσαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης και 53 (συγκριτικά) που παρέμειναν απολύτως υγιείς.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όσοι συμμετέχοντες εμφάνιζαν συστηματική μείωση 10 συγκεκριμένων φωσφολιπιδίων στο αίμα, είτε είχαν εκδηλώσει άνοια, είτε εκδήλωσαν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, αν και η μελέτη είχε ολοκληρωθεί, επειδή τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, οι ειδικοί τα επιβεβαίωσαν και με εξέταση σε επιπλέον 41 ζευγάρια συμμετεχόντων.

«Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά ως προς το ποσοστό ακρίβειας διάγνωσης της εξέτασης. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι από τους 500 συμμετέχοντες μόνο οι 28 εκδήλωσαν συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να γίνουν μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές μελέτες», εξηγεί ο δρ Σάιμον Λάβστοουν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η εξέταση αυτή θα είναι οικονομική και επιπλέον θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό διότι οι μέχρι τώρα πειραματικές εξετάσεις που γίνονται για τον πρόωρο εντοπισμό της νόσου Αλτσχάιμερ, είτε αναζητούσαν την παρουσία βιοδεικτών στο υγρό του νωτιαίου μυελού ή χρησιμοποιούσαν ειδικές ακτινογραφίες εγκεφάλου, μέθοδοι που δεν ήταν καθόλου πρακτικές για εξετάσεις στον γενικό πληθυσμό.