«Τη θέση μας την αποδέχεται και τη χαιρετίζει η ΚΕΔΕ και πραγματικά είναι κωμικοτραγικό το θέαμα της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει μόνη της να επιμένει απέναντι σε μία θέση που έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για την κριτική στην πρόταση της ΝΔ περί μεταφοράς του φόρου ακινήτων στους δήμους, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η πρόταση είναι να διατίθενται τα έσοδα του μειωμένου ΕΝΦΙΑ στους δήμους, θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα διατίθεται στους δήμους και θα υπάρχει ένας εξισορροπητικός μηχανισμός, έτσι ώστε οι δήμοι που εισπράττουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ το περίσσευμα να το δίνουν στους δήμους που εισπράττουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ» είπε ο κ. Χατζηδάκης για τον προτεινόμενο μηχανισμό είσπραξης.

«Ο λόγος που το κάνουμε», εξήγησε, «είναι για να υπάρχει μία άμεση σχέση του δημότη με τις δημοτικές Αρχές, να είναι υπόλογοι οι δήμαρχοι τι γίνονται τα λεφτά των δημοτών, έτσι γίνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και χθες με χαρά είδα την ΚΕΔΕ να υποστηρίζει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, κι έτσι η κυβέρνηση έμεινε μόνη της στο κρύο για το συγκεκριμένο θέμα».

Σε ό,τι αφορά τη μεσολάβηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε πως «τεχνικό είναι το θέμα και τουλάχιστον για κάποια χρόνια θα εισπράττει εκ μέρους των δήμων η ΑΑΔΕ». «Την πρότασή μας τη δέχονται οι δήμαρχοι. Η κυβέρνηση έχει μείνει μόνη της στην κριτική που βιαστικά και επιπόλαια έκανε και πραγματικά θα τους συμβούλευα ας το εγκαταλείψουν αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

«Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά άλλου κόμματος»

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Αριστείδη Φωκά, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Δεν ανακατευόμαστε και δεν έχουμε λόγο να ανακατευτούμε στα εσωτερικά οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Θα ήταν, άλλωστε, ανόητο από τη δική μας πλευρά να επιδιώκουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο για να βρισκόμαστε στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων από τις άλλες πλευρές, πολύ περισσότερο που η ΝΔ έχει αυτήν την ώρα θετικές εκλογικές προοπτικές. Επομένως, τα ζητήματα όλων των άλλων κομμάτων είναι εσωτερικά τους ζητήματα, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην εκλογική μάχη και κυρίως στην επόμενη μέρα, διότι θα έχουμε να σηκώσουμε πολύ βαρύ φορτίο».

«Δεν είναι αντίπαλοί μας τα μικρότερα κόμματα, αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο τα ίδια τα προβλήματα, τα οποία πρέπει με σύστημα, αποφασιστικότητα και με δουλειά σκληρή να τα αντιμετωπίσουμε» διαβεβαίωσε.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της ΝΔ τού πρότεινε ανταλλάγματα για να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις επόμενες εκλογές ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Δεν είναι πρακτική του κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται τέτοιου είδους θέσεις. Έχει υπάρξει διάψευση ως προς αυτό. Βλέπω το Μαξίμου, βεβαίως, διατεθειμένο να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε σχόλιο, στην απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του ότι -παρά τα κόλπα και τα τρικ τα οποία μετέρχεται- η δημοσκοπική διαφορά δεν περιορίζεται».

Στόχος των ψηφοδελτίων η ενότητα και η ανανέωση

«Στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο στόχος είναι να συνδυαστεί η ενότητα με την ανανέωση της παράταξης και η όποια ανανέωση να έχει χαρακτηριστικά ποιότητας» διευκρίνισε.

«Ανανέωση με ποιότητα είναι η προσπάθεια, όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για την επόμενη μέρα, διότι και η κυβέρνηση πρέπει να είναι μία κυβέρνηση που να θυμίζει Εθνική Ελλάδος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να αποτελείται από βουλευτές που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από σύνθετα προβλήματα, τα οποία θα είναι ενώπιόν μας» συμπλήρωσε.

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα

Αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά βίας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε ανησυχία «γιατί αυτό το πράγμα πάει μήνες, η Ελλάδα έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι, διότι γίνονται επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, γίνονται όλα αυτά τα εθιμικά πια, δυστυχώς, του Ρουβίκωνα, με την κυβέρνηση να είναι παρατηρητής».

«Θυμηθείτε τι είχε γίνει με το παιδί που σκοτώθηκε μία νύχτα στου Φιλοπάππου, υπάρχει μία κατάσταση παρακμής και διάλυσης στον κρατικό μηχανισμό και φοβούμαι ότι αυτό έχει να κάνει με τη στάση της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία δεν αποφασίζει να είναι σκληρή στο έγκλημα και δεν αφήνει την αστυνομία σε όλες τις περιπτώσεις να κάνει τη δουλειά της, διότι η αστυνομία όποτε ασχοληθεί σοβαρά, μας έχει δείξει σε διάφορες περιπτώσεις -Λεμπιδάκη, Ζαφειρόπουλου κ.λπ.- ότι μπορεί να εξιχνιάσει καταστάσεις, μπορεί να χειριστεί αποφασιστικά διάφορες υποθέσεις. Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει μία εφεκτικότητα απέναντι σε διάφορες μορφές εγκλήματος, ιδιαίτερα στο έγκλημα που προέρχεται από διάφορες ακροαριστερές οργανώσεις κ.λπ. Να το ξεκαθαρίσουμε, ότι πρέπει να είμαστε αυστηροί απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος, είτε είναι ακροαριστερός αυτός, είτε είναι ακροδεξιός, είτε είναι χούλιγκαν, είτε είναι οποιοσδήποτε ο οποίος μετέρχεται τέτοιες πρακτικές» υπογράμμισε.

Κρυστάλλινη η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ενόψει του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Επιμένουμε στη θέση μας, είναι κρυστάλλινη η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη πάνω στο θέμα αυτό, δεν πρόκειται να μεταβάλλουμε τη θέση μας και περιμένουμε να δούμε μετά το δημοψήφισμα και το όποιο αποτέλεσμά του τι θα κάνει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς λένε ότι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, επομένως, αφού την έχουν, ας τη φέρουν να υποστηρίξουν αυτήν τη συμφωνία. Εμείς, εκείνο το οποίο βλέπουμε κάθε μέρα είναι ότι η απέναντι πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι Μακεδόνες, ότι μιλάνε τη μακεδονική γλώσσα «σκέτο» και αυτό νομίζω έρχεται να αποδείξει ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι έκαναν κριτική σε αυτήν την ετεροβαρή συμφωνία είχαν δίκαιο».