Προς εξομάλυνση δείχνουν να βαδίζουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, με τις δύο χώρες να υπογράφουν μάλιστα και συμφωνία για κοινές έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα μάλιστα και ενώ επίκειται η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώθηκε από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η αμερικανοτουρκική συμφωνία για διεξαγωγή ερευνών στη Μεσόγειο, η οποία αφορά δύο σημεία, και θα έχει διάρκεια 140 ημερών.

Τη συμφωνία υπέγραψαν η τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO (Turkish Petroleum Company) και η αμερικανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου, Rowan Companies.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό σε ποια σημεία στη Μεσόγειο θα γίνουν οι εξορύξεις.

Στις εκτιμήσεις περί αναθέρμανσης των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας προσμετρώνται και οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε ότι ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, μια από τις κύριες αφορμές της κρίσης, «ίσως αυτό το μήνα απελευθερωθεί». Μάλιστα, οι αγορές προεξοφλούν την απελευθέρωση του Μπράνσον με την τουρκική λίρα να ανατιμάται κατά 6%.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και οι επιπτώσεις της εν λόγω αναθέρμανσης, αλλά και της συμφωνίας για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο στις σχέσεις με των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς Αθήνα και Λευκωσία μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι η ένταση μπορεί να συμβάλλει θετικά στον περιορισμό των διεκδικήσεων της Τουρκίας και να έχουν τη στήριξη της Ουάσιγκτον στα εθνικά θέματα.