Οι στιγμές της άγριας δολοφονίας του Αμερικανού τουρίστα Μπακάρι Χέντερσον στη Ζάκυνθο, τον Ιούλιο του 2017, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στον Λαγανά αναβίωσαν σήμερα Παρασκευή στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι έξι από τους συλληφθέντες  κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Χτύπησαν τον 22χρονο με απανωτές κλωτσιές στο κεφάλι και στον αυχένα. Ο ένας χρησιμοποίησε και σιδηρογροθιά.

Ο μπάρμαν κατηγορείται για άμεση συνεργεία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς έσπρωξε το θύμα με αποτέλεσμα να πέσει στο οδόστρωμα και να συνεχίσουν οι υπόλοιποι να τον χτυπούν.

https://www.youtube.com/watch?v=EArXzzYO7Jg

Και οι άλλοι δύο κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Τον κλώτσησαν οκτώ φορές στον κορμό, με σκοπό να του προκαλέσουν αιμορραγία.

Αναλυτικότερα:

Ο 1ος κατηγορούμενος τον χτύπησε στο πρόσωπο με σιδηρογροθιά.

Ο 3ος και ο 4ος τον κλώτσησαν έξι και δυο φορές αντίστοιχα στον κορμό.

Ο 5ος κατηγορούμενος τον κλώτσησε στο κεφάλι.

Ο 6ος τον κλώτσησε με το δεξί του πόδι στην πλάτη και τον αυχένα με αποτέλεσμα ο 22χρονος να πέσει κάτω και να χάσει τις αισθήσεις του. Στη συνέχεια πάλι με το δεξί του πόδι συνέχισε να τον κλωτσάει.

Ο 7ος τον κλώτσησε με το αριστερό πόδι δύο φορές στο κεφάλι

Ο 8ος τον χτύπησε 8 φορές στο κεφάλι και ο 9ος άλλες δυο φορές. Ο μπάρμαν απώθησε βίαια το θύμα με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο οδόστρωμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο βοήθησε με αυτόν τον τρόπο τους υπόλοιπους να τον χτυπάνε με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Τι έλεγε το βούλευμα

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ζακύνθου ζητεί για τους κατηγορούμενους «να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι στον Λαγανά Ζακύνθου στις 7/7/2017 (έξι από αυτούς) ενεργώντας από κοινού κατόπιν συναπόφασης μεταξύ τους καθώς και με άλλο αγνώστων στην ανάκριση στοιχείων πρόσωπο με πρόθεση σκότωσαν άλλον, την πράξη τους δε αυτή αποφάσισαν και εκτέλεσαν ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ειδικότερα στον πιο πάνω τόπο και χρόνο και περί ώρα 03.16.00 μετά από προηγηθέντα διαπληκτισμό μεταξύ του παθόντα Χέντερσον Μπακαρί κατοίκου εν ζωή ΗΠΑ και του 9ου κατηγορούμενου στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το διακριτικό τίτλο Barcode ευρισκόμενοι σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας συναποφάσισαν και ακολούθως με συγκλίνουσες επί μέρους πράξεις ταυτόχρονες και διαδοχικές επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του ως άνω παθόντα με ανθρωποκτόνο σκοπό και δη ο 5ος κατηγορούμενος τον χτύπησε στο κεφάλι με το δεξί χέρι του και αφού ο παθών έχασε την ισορροπία του και επέπεσε στο πίσω μέρος σταθμευμένου Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου χτυπώντας με την αριστερή πλευρά του σώματός του, ο πρώτος κατηγορούμενος τον χτύπησε στο κεφάλι με το αριστερό χέρι στο οποίο είχε σιδερογροθιά…».

Με την ίδια μανία, όπως περιγράφεται, οι δράστες συνέχισαν να χτυπούν τον Μπακαρί ακόμα και αναίσθητο. «Ο 6ος κατηγορούμενος τον κλότσησε με το δεξί πόδι του στην πλάτη και ακολούθως στον αυχένα με αποτέλεσμα εξαιτίας των χτυπημάτων αυτών ο παθών να σωριαστεί στο οδόστρωμα και να μείνει ακίνητος έχοντας χάσει τις αισθήσεις του… Ακολούθως ο 6ος κατηγορούμενος τον κλότσησε εκ νέου αυτή τη φορά με τοδεξί πόδι του στο κεφάλι, ο 1ος κατηγορούμενος έσκυψε πάνω του και τον χτύπησε αλλεπάλληλα στο κεφάλι με τη σιδερογροθιά, ο 7ος κατηγορούμενος τον κλότσησε με το αριστερό πόδι του δυο φορές το κεφάλι, ο 8ος κατηγορούμενος τον κλότσησε 8 φορές στο κεφάλι και ο 9ος κατηγορούμενος τον κλότσησε με το δεξί πόδι του δυο φορές στο κεφάλιενώ ο άγνωστος κατά την κύρια ανάκριση δράστης τον κλότσησε με το δεξί πόδι του 2 φορές στο κεφάλι. Αποτέλεσμα των ως άνω πράξεών τους ήταν να προκαλέσουν στον παθόντα βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δη εκτεταμένη βλάβη του εγκεφάλου (θλάσεις και αιμορραγία) από τις οποίες επήλθε ο θάνατός του, αποτέλεσμα στο οποίο αυτοί απέβλεψαν».

Καταπέλτης είναι το βούλευμα και για τον Έλληνα μπάρμαν που εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με τους δικαστές, «με πρόθεση παρείχε άμεση συνδρομή στους ως άνω δράστες κατά τη διάρκεια της άδικης πράξης της ανθρωποκτονίας με πρόθεση από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία την οποία αυτοί διέπραξαν και στην εκτέλεση της κύριας αυτής άδικης πράξης, τη δε πράξη του αυτή διέπραξε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας.

Ειδικότερα, στον πιο πάνω τόπο και χρόνο και περί ώρα 03.16.00 ενώ καταδίωκε τον ως άνω παθόντα Χέντερσον Μπακαρί μαζί με άπαντες τους λοιπούς κατηγορουμένους καθώς και έναν άγνωστο κατά την κύρια ανάκριση δράστη, οι οποίοι είχαν συναποφασίσει να τον σκοτώσουν, γεγονός που αυτός γνώριζε, απώθησε βίαια τον παθόντα, με αποτέλεσα αυτός να χάσει την ισορροπία του και να επιπέσει στο πίσω μέρος σταθμευμένου Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου χτυπώντας με την αριστερή πλευρά του σώματός του και με τον τρόπο αυτό βοήθησε εν γνώσει του σπουδαία, τον 1ο κατηγορούμενο, τον 5ο, τον 6ο, τον 7ο, τον 8ο, τον 9ο καθώς και τον άγνωστο δράστη να τον προλάβουν να του επιτεθούν και να του επιφέρουν γρονθοκοπήματα και λακτίσματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο».

Ο «άγνωστος» δράστης, τον οποίο οι Αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν, παρότι η δολοφονία είχε καταγραφεί καρέ – καρέ από κάμερες ασφαλείας, εκτιμάται ότι ήταν περίπου 20 ετών, είχε ύψος 1,80 μ. και κοντά καστανά μαλλιά, ενώ φορούσε λευκή μπλούζα με μακριά μανίκια, τζιν βερμούδα και ανοιχτόχρωμα παπούτσια.

Οι γονείς του Μπακαρί Χέντερσον, βιοπαλαιστές από το Τέξας, που δεν είχαν χρήματα ούτε για να έρθουν στην Ελλάδα για να παραλάβουν τη σορό του παιδιού τους, υποστηρίζουν ότι ο Μπακαρί «δολοφονήθηκε επειδή ήταν μαύρος» και έχουν φτιάξει μοβ βραχιολάκια με το όνομά του τα οποία μοιράζουν σε ταξιδιώτες προκειμένου να μείνει ζωντανή η μνήμη του.

«Εχω υποσχεθεί στη μητέρα και τον πατέρα του Μπακαρί ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό περιθώριο στην Ελλάδα ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι για την απάνθρωπη αυτή πράξη» λέει στον «Ελεύθερο Τύπο.» ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης που έχει αναλάβει αφιλοκερδώς την υπόθεση ώστε να δηλώσουν οι γονείς παράσταση πολιτικής αγωγής.

Η οικογένεια του νεαρού Αμερικανού, ο οποίος ονειρευόταν από παιδί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και αναζητούσε ιδέες για τη νέα συλλογή ρούχων που ετοίμαζε, έχει δηλώσει και την πρόθεσή της να καταθέσει αγωγή στα ελληνικά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημίωση-μαμούθ.

Το θέμα συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε σύσκεψη που έγινε στη Νέα Υόρκη μεταξύ του κ. Πάτση και των Αμερικανών δικηγόρων της οικογένειας, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς οι γονείς του άτυχου τουρίστα δεν μπορούν να αναλάβουν ούτε τα δικαστικά έξοδα.