Σε μια ντροπιαστική… «παρέμβαση» στο πρόγραμμα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της επόμενης εβδομάδας, προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο είχαν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις. Η μία με θέμα το Μάτι, την καταστροφική πυρκαγιά και την ανάγκη να στηριχθεί άμεσα η Ανατολική Αττική.

Η δεύτερη αφορούσε στον Ανδρέα Γεωργίου, τον συνεχώς διωκόμενο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που όλο αθωώνεται κι όλο τον τρέχουν στα δικαστήρια, παρά τις αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Την Τρίτη, όμως, έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «η επόμενη ημέρα των μνημονίων».

Και ξαφνικά τόσο το κρίσιμο θέμα της εθνικής τραγωδίας όσο και αυτό του Ανδρέα Γεωργίου «εξαφανίστηκαν» από την ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου. Κάποιοι προφανώς κατέθεσαν αίτημα προκειμένου να μην υπάρχουν συζητήσεις οι οποίοι δεν «βολεύουν» την ελληνική κυβέρνηση και «θολώνουν» το μεταμνημονιακό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεχομένως στο Μέγαρο Μαξίμου να θεώρησαν σωστό ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να βρεθεί ενώπιον των ευρωβουλευτών για τόσο «δύσκολα» θέματα που θα είχαν και «δύσκολες» απαντήσεις. Ειδικά σε μια στιγμή που θα ήθελε να μιλήσει μόνο για τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στην οικονομία.

Ωστόσο, πρόκειται για μια προκλητική κίνηση η οποία προσβάλλει για ακόμη μια φορά τους 98 νεκρούς στο Μάτι και τους χιλιάδες που υπέστησαν τεράστιες ζημιές στην περιουσία τους.

Λίγες ημέρες μετά τη νέα «στημένη» φιέστα στο Μάτι ο πρωθυπουργός όφειλε ο ίδιος να ζητήσει να πάει στην Ευρωβουλή και να αναφερθεί στο Μάτι. Να διεθνοποιήσει μια εθνική τραγωδία και να απαιτήσει τη βοήθεια της ΕΕ ώστε να ενισχυθούν τα μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Αλλά προκλητική είναι και η αποφυγή της συνεδρίασης για τον Γεωργίου η οποία προσβάλλει την ελληνική δικαιοσύνη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.