Στη ΝΔ εκτός από την έμφαση που σκοπεύουν να δώσουν στις προγραμματικές τους θέσεις από τη ΔΕΘ κι έπειτα, προτίθενται να αναδεικνύουν και σε κάθε ευκαιρία όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλιδείου και έχει διαψεύσει η πραγματικότητα των αριθμών.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι αυτό θα γίνεται όχι μόνο με προεκλογικά κίνητρα, αλλά κι επειδή οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις αποσταθεροποιούν την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Καθώς και γιατί όσοι έχουν διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους αναφέρουν πως οι τελευταίοι ανησυχούν πολύ για το κατά πόσο η Ελλάδα θα «μείνει στις ράγες».

Εξού και από την αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν πως στην περσινή ΔΕΘ ο Τσίπρας διατεινόταν πως «τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένονται να φτάσουν στο 2% για το τρέχον έτος», ενώ σύμφωνα με τη ΝΔ «η πραγματικότητα είναι πως αρχικός στόχος για την ανάπτυξη το 2017 ήταν 2,6 και τελικά έκλεισε στο 1,4%, σχεδόν στο μισό του στόχου». Παράλληλα, έλεγε πως «οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση» όταν οι νεοδημοκράτες επισημαίνουν ότι «το σύνολο των επενδύσεων το 2018 είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας». Όσο για τις δαπάνες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων; «Έχουν  δραματική μείωση» συμπληρώνουν «περισσότερα από 700 εκατομμύρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μόνο τα 6 από τα 10 διαθέσιμα ευρώ διατέθηκαν το 2017».

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει με τον  εξωδικαστικό συμβιβασμό «ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το Δημόσιο επιτέλους αρχίζει να λύνεται», ενώ στην πραγματικότητα «από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν χρέη μόνο οι 50.000 ξεκίνησαν τη διαδικασία, μόλις οι 67 έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Εν τω μεταξύ υπάρχουν 700.000 κατασχέσεις σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και ιδιωτών και εκκρεμούν άλλες 500.000».

Τέλος, στην κατηγορία που απευθύνει ο Τσίπρας στις κυβερνήσεις του παρελθόντος, ότι δημιούργησαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων, οι γαλάζιοι απαντούν «επί ΣΥΡΙΖΑ οι συμβασιούχοι αυξήθηκαν κατά 25%. Από 60.692 σε 75.810». Και προσθέτουν πως παρότι ο πρωθυπουργός πέρυσι τέτοια εποχή διατεινόταν ότι βασικός άξονας της στρατηγικής του για το Δημόσιο είναι η διαμόρφωση νέων θεσμών,  «οι μισοί από τους γενικούς γραμματείς, οι μισές προκηρύξεις θέσεων για τους γενικούς γραμματείς κρίθηκαν ακατάλληλοι από την τρόικα και τελικά ακυρώθηκαν».