Καθώς ελάχιστοι δεν ενδίδουν στους γευστικούς πειρασμούς, που προσφέρουν οι καλοκαιρινοί προορισμοί – τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος τον μουσακά, τα κεφτεδάκια της γιαγιάς με τη σάλτσα στις τηγανητές πατάτες φυσικά συνοδεία χωριάτικης – οι περισσότεροι επιστρέφουμε με επιπλέον κιλά. Για να μην συμβεί αυτό και να έχουμε απολαύσει το φαγητό χωρίς ενοχές, υπάρχουν κάποιες διατροφικές οδηγίες, που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Για αρχή φροντίστε να ενυδατώνεστε, ώστε να λειτουργεί ο οργανισμός σας σωστά. Προτιμήστε να καταναλώσετε σκέτο νερό (στο οποίο μπορείτε να δώσετε γεύση ρίχνοντας φέτες λεμονιού, πορτοκαλιού ή φύλλα μέντα, δυόσμου και τζίντζερ), ή ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά ή τσάι light.

Απαραίτητα επίσης είναι τα πέντε γεύματα. Θυμηθείτε να αρχίσετε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη,ακατέργαστους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες, που δίνει ώθηση στον μεταβολισμό και παρέχει ενέργεια. Μην αμελείτε να καταναλώσετε κάποιο από τα υπόλοιπα γεύματα ή τα σνακ σας, γεγονός που θα σας κάνει να φτάσετε στο επόμενο γεύμα πιο πεινασμένοι με αποτέλεσμα να ξεφύγετε πιο εύκολα.

Όταν είστε στη θάλασσα αποφύγετε να καταναλώνετε αλκοόλ και βαριά γεύματα. Προτιμήστε φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, ωμά λαχανικά, όπως καρότα ή αγγούρια, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών κ.ο.κ.

Όταν θα φάτε στην ταβέρνα αποφύγετε να τσιμπολογάτε γενικά από τα πιάτα του τραπεζιού. Πάρτε το πιάτο σας μπροστά σας και «χτίστε το» γεμίζοντας το κατά το ½ σαλάτα ή λαχανικά, το ¼ πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, τυρί, αυγό, ψάρι κ.ο.κ.) αφαιρώντας το ορατό λίπος και το υπόλοιπο ¼ αμυλούχες τροφές(ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί κ.ά) κατά προτίμηση ολικής.Όσο για τη σαλάτα, βάλτε ξανά και ξανά!

Όσον αφορά στο αλκοόλ αποφύγετε τα κοκτέιλ, που είναι δροσερά, αλλά σας φορτώνουν θερμίδες και προτιμήστε τη μπίρα και το κρασί, αλλά σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Καλοκαίρι χωρίς κολύμπι δεν νοείται. Φροντίστε να κολυμπάτε στη θάλασσα καθημερινά, κάντε θαλάσσια σπορ, παίξτε ρακέτες και γνωρίσετε τον τόπο που έχετε επισκεφτεί,περπατώντας. Η ξεκούραση και η χαλάρωση, σε συνδυασμό με την καλή διατροφή και τις δραστηριότητες θα τονώσουν το σώμα και το πνεύμα σας.