Ο οίκος Fitch αναβάθμισε, όπως αναμενόταν, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες, ανεβάζοντάς την στην κατηγορία BB- από B.

Διατήρησε ωστόσο σε «σταθερό» το outlook, που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει νέα αναβάθμιση, ενώ ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της υποβάθμισης σε περίπτωση χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης αντανακλά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM.

Ο Fitch εκτιμά ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί από τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις προσδοκίες για την ανάπτυξη, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και τη μείωση των πολιτικών κινδύνων.

Θεωρεί επίσης ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας καθώς έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, με την αναβολή αποπληρωμής τόκων και την παράταση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF.

Και λαμβάνει υπόψη την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος ύψους 15 δισ., η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι» για τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2022.