Το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη .

Σε μία προσπάθεια να δείξει η κυβέρνηση ότι προχωράει – έστω και μετά από τα τραγικά λάθη και ολιγωρίες που οδήγησαν σε εκατόμβη νεκρών – σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις έστω να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχη τραγωδία, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις», δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία.

Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή. Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα «γιατί» και τα «διότι».Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε». Το σημαντικό πρόσθεσε, είναι να «πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανείπωτη τραγωδία που στέρησε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Άφησε βαθύ τραύμα σε όλους μας, στους πυροσβέστες , στους αστυνομικούς στους εθελοντές. Άφησε, πρόσθεσε, βαθύ τραύμα σε «όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθεί η τραγωδία και όχι να ζητάμε κάλπες πάνω από την τραγωδία», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Είμαστε προετοιμασμένοι, τόνισε, να σκύψουμε προσεχτικά σε όλα όσα έγιναν. Να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις.

Το σχέδιο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «απαιτείται η αναδιοργάνωσή του για να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις» . Αποφασίζουμε τη δημιουργία μίας αναβαθμισμένης δομής με δύο χαρακτηριστικά» είπε. Μίλησε για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των εκτάκτων αναγκών ο οποίος θα υιοθετεί – όπως είπε – στα ελληνικά δεδομένα τα πιο σύγχρονα στοιχείων των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα σε όλες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Α. Τσίπρας ανήγγειλε την κατάργηση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, η οποία όπως είπε αντικαθίσταται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η επιλογή του επικεφαλής θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της στο πλευρό του Διοικητή, ανέφερε ο Α. Τσίπρας, συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο  κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί επίσης μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό θα αποτελείται, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, καθώς επίσης και από τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Παράλληλα όπως είπε θα ενσωματωθεί και ο παράγοντας του εθελοντισμού ως οργανωμένη επιχειρησιακή δύναμη.

Η διαδικασία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, απαιτεί μεταξύ άλλων πιστοποίηση, διαρκή εκπαίδευση, προγράμματα επικοινωνίας.

Ο Α. Τσίπρας ανήγγειλε την κατάρτιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, με στόχο αυτό να αποτελέσει εθνικό οδηγό για διαχείριση καταστάσεων κρίσης στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του  προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επεσήμανε ότι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156667776933054/

Ζήτησε τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων

Δύο και πλέον εβδομάδες μετά την τραγωδία με τους 93 νεκρούς ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε «τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική».

Κάλεσε μάλιστα το  σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί – όπως είπε –  «να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά».

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».