Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν την Παρασκευή 3 Αυγούστου, τη δράση τους στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενες από γιατρό, νοσηλευτή και ψυχολόγο και κατόπιν συνεννόησης με τις αρχές, ξεκίνησαν τη δράση τους την Τετάρτη 25 Ιουλίου με σταθερό ιατρείο στον Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι.

Τις επόμενες ημέρες η δράση συνεχίστηκε και με επισκέψεις σπίτι-σπίτι στην περιοχή Μάτι, παρέχοντας στους πυρόπληκτους πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση για τα σημεία βοήθειας. Οι ομάδες υποστήριξαν ιατρικά 78 περιστατικά, παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη σε 33 ανθρώπους, ενώ προχώρησαν σε 26 παραπομπές για περαιτέρω έλεγχο.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν:

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα προκειμένου να παρεμβαίνουμε σε επείγουσες κρίσεις και να καλύπτουμε τις ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν, όπως έχουμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν (φωτιές στην Ηλεία, σεισμοί στο Αίγιο και στην Αθήνα). Ως οργάνωση επείγουσας παρέμβασης ρόλος μας είναι να φτάνουμε στην πληγείσα περιοχή, να εξετάζουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να τις καλύπτουμε σε συντονισμό με τις αρχές και άλλους φορείς . Όταν η κατάσταση σταθεροποιείται και οι ανάγκες των ανθρώπων καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ομάδες μας αποσύρονται» αναφέρει ο γιατρός και πρώην Πρόεδρος ΔΣ, Κώστας Παπαϊωάννου. «Η συγκεκριμένη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάτι είχε περιορισμένο εύρος, καθώς οι ιατρικές ανάγκες που υπήρχαν καλύπτονταν επίσης από τα κέντρα υγείας της περιοχής, τα κεντρικά νοσοκομεία, όπως και από άλλες οργανώσεις και εθελοντές γιατρούς και ψυχολόγους. Από αύτη την καταστροφική πυρκαγιά με την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, ας κρατήσουμε μόνο το ελπιδοφόρο κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των απλών πολιτών που ακολούθησε».