Βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε στον θάνατο 30 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες κοντά σε εκλογικό κέντρο του Πακιστάν, όπου χθες διεξήχθησαν αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές μεταξύ του κόμματος του αστέρα του κρίκετ Ιμράν Καν και του κόμματος του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ. Η αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και εν μέσω ανησυχιών για νοθεία σε μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές διαδικασίες στον πλανήτη, όπου δικαίωμα ψήφου έχουν 106 εκατομμύρια Πακιστανοί.

Η αναμέτρηση διεξήχθη έπειτα από τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, που αμαυρώθηκε από αιματηρές επιθέσεις και καταγγελίες για παρεμβάσεις του στρατού. Περισσότεροι από 370.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στα 85.000 εκλογικά τμήματα της χώρας, αριθμός πενταπλάσιος από τον αντίστοιχο των εκλογών του 2013. Στις αρχές του μήνα βομβιστής αυτοκτονίας είχε σκοτώσει άλλα 149 άτομα σε προεκλογική συγκέντρωση και την ευθύνη ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας όμως, ο βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε χθες να μπει σε εκλογικό κέντρο στην Κουέτα του Νοτιοδυτικού Πακιστάν και όταν οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Την ευθύνη και γι’ αυτή την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν μόλις η δεύτερη δημοκρατική αλλαγή κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου έχουν σημειωθεί πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα και πολιτικές δολοφονίες. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπήρχαν πολλές καταγγελίες ότι οι πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις της χώρας παρενέβησαν με διάφορους τρόπους υπέρ του Ιμράν Καν, καθώς βρίσκονται πλέον σε αντιπαράθεση με το απερχόμενο κυβερνών κόμμα του Σαρίφ, ο οποίος φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα με την κατηγορία της διαφθοράς. Οποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, έχει πολλά και πιεστικά προβλήματα να αντιμετωπίσει –από την οικονομική κρίση και τις μεγάλες διακοπές παροχής σε όλη τη χώρα έως τη χειροτέρευση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 65χρονος Ιμράν Καν, που παλαιότερα είχε γίνει γνωστός ως ένας από τους σουπερστάρ του πιο αγαπημένου αθλήματος στο Πακιστάν, του κρίκετ, υποσχέθηκε ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα φτιάξει ένα «ισλαμικό κράτος πρόνοιας», ενώ χαρακτήρισε την εκστρατεία του μάχη για την απομάκρυνση μιας αρπακτικής ελίτ που εμποδίζει την ανάπτυξη σε αυτή την μουσουλμανική χώρα των 208 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου το ποσοστό αναλφαβητισμού ξεπερνά το 40%.

«Πρόκειται για τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία του Πακιστάν» δήλωσε ο Καν την ώρα που ψήφιζε σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. «Ζητώ από όλους όσοι ανησυχούν για τη χώρα να προσέλθουν στις κάλπες». Το κόμμα Τεχρίκ-ε-Ινσάφ του Καν προηγείται ελαφρά στις δημοσκοπήσεις, όμως ακόμα και αν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, θα είναι πολύ δύσκολο να κατακτήσει την πλειοψηφία των 272 εδρών στο Κοινοβούλιο. Και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλειοψηφία ούτε για το κόμμα του Καν, ούτε για το PML-N του Σαρίφ και να χρειαστεί να αναζητηθούν συμμαχίες μετεκλογικά. Αυτό θα απαιτήσει πολύμηνες διαπραγματεύσεις που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία της χώρας, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε νομισματική κρίση που αναμένεται να εξαναγκάσει τη νέα κυβέρνηση να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δεύτερη διάσωση μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.