Σκληρή δοκιμασία περνάει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Οι θεράποντες ιατροί του, ύστερα από δική του απόφαση, παραδέχθηκαν χθες για πρώτη φορά ότι πάσχει ταυτοχρόνως από δύο μορφές καρκίνου, οι οποίες δεν σχετίζονται μεταξύ τους.


Oκ. Χριστόδουλος έχει καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αφαιρέθηκε μαζί με τμήμα του οργάνου κατά την εγχείρηση της 13ης Ιουνίου. Πάσχει επίσης από καρκίνο του ήπατος- έχει την πιο συχνή μορφή της νόσου, που λέγεται ηπάτωμα. Δεν πρόκειται για μετάσταση του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά έχει δημιουργηθεί εξαιτίας «χρόνιας ηπατοπάθειας σχετιζόμενης με ηπατίτιδα», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Χειρουργικής κ. Διονύσιος Βώρος.

Από παλαιά ηπατίτιδα

Η εκτίμηση των γιατρών είναι ότι ο Μακαριώτατος μολύνθηκε με ιό ηπατίτιδας πριν από

ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ

Οι δύο καρκίνοι, στο παχύ έντερο και στο συκώτι, δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Οι αιτίες ήταν πολύποδας και παλαιά ηπατίτιδα

πολλές δεκαετίες, πριν από τα είκοσί του χρόνια, και εξαιτίας του ανέπτυξε ηπατίτιδα, η οποία όμως δεν του προκάλεσε συμπτώματα. Με το πέρασμα του χρόνου, η ηπατίτιδα οδήγησε σε κίρρωση- πρόκειται για εκτεταμένες βλάβες στους ιστούς του ήπατος- δίχως πάλι συμπτώματα, με συνέπεια να αναπτυχθεί τελικά καρκίνος, ο οποίος ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τις διαγνωστικές εξετάσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος όταν πρωτομπήκε στο Αρεταίειο. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης διόγκωση του σπλήνα, που όμως οφείλεται στην κίρρωση.

Το ηπάτωμα βρίσκεται στο δεξιό τμήμα (λοβό) του ήπατος και είναι μεγάλο- οι πληροφορίες λένε ότι είναι περίπου 6 εκατοστά. Εκτός από αυτό, υπάρχουν ενδείξεις και για κάποιους μικρότερους όγκους οι οποίοι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν αποτελούν εξάπλωση του ηπατώματος ή μετάσταση από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ξεκίνησε από πολύποδα

Ο όγκος του παχέος εντέρου προήλθε από πολύποδα που εξελίχθηκε σε αδενοκαρκίνωμα. Ο όγκος αυτός ήταν ψηλά στο παχύ έντερο και αφαιρέθηκε μαζί με τμήμα του εντέρου αλλά και τους γύρω λεμφαδένες, σε ορισμένους από τους οποίους είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος όπως έδειξαν οι βιοψίες.

Η εγχείρηση, όμως, συνοδεύτηκε από ορισμένα πρόσθετα προβλήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που του προκάλεσε πυρετό και πριν από τέσσερις μέρες έντονη δύσπνοια, καθώς και λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος η οποία εξακολουθεί να επιμένει. Παρουσίασε επίσης συσσώρευση υγρού στην κοιλιά που επίσης δεν έχει υποχωρήσει.

Σκέψεις για μεταμόσχευση ήπατος


Η ΕΠΙΜΟΝΗ δυσλειτουργία του παχέος εντέρου ήταν που ανησύχησε περισσότερο απ΄ όλα τους γιατρούς. Και αυτό, διότι όταν η μετεγχειρητική πορεία ενός αρρώστου είναι ομαλή, παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο περίπου 5 μέρες από την εγχείρηση αφαίρεσης τμήματος του εντέρουκαι το εξιτήριο προϋποθέτει ότι έχει λειτουργήσει το έντερο. Στην περίπτωση του Μακαριωτά- του, όμως, όχι μόνο δεν υπήρξε εξιτήριο, αλλά έως χθες ήταν αδύνατη η κανονική σίτισή του (τρεφόταν με ορούς και σωληνάκια) διότι το έντερο ουσιαστικά δεν λειτουργούσε.

Τώρα που η αδράνεια του εντέρου δείχνει να υποχωρεί, ο πονοκέφαλος για τους γιατρούς είναι πώς θα αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του ήπατος, αφού ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρείται ότι αντιμετωπίσθηκε με την εγχείρηση.

Αν και οι γιατροί δημοσίως λένε ότι η θέση και η έκταση του ηπατώματος το κατατάσσουν στα «δυνητικά αντιμετωπίσιμα νεοπλάσματα», στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους σχεδόν αποκλείουν τη δυνατότητα χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας ή απλής χειρουργικής αφαίρεσης και προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο μεταμόσχευσης ήπατος. Σε τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται ο Αρχιεπίσκοπος να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού, όπου θα γίνει η μεταμόσχευση και θα συνεχίσει τη θεραπεία του. Αυτό όμως θα γίνει, εάν τελικά αποφασιστεί, αφού πρώτα πάρει εξιτήριο από το Αρεταίειο.