Ποιος δεν αναγνωρίζει το εμπορικό σήμα «Zagorin»; Στην αγροτική συνεταιριστική οργάνωση, που μετράει έναν αιώνα διαρκούς λειτουργίας και πλέον αναφέρεται το δίτομο έργο«Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς 1916-2016: Eνας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα. Η ιστορία, οι συνεταιριστικές αξίες και ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής» των Αλέξανδρου Γ. Καπανιάρη και Διονύση Α. Βαλασσά, πουθα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel, την Τετάρτη 30Μαΐουκαι ώρα 18.30, στην οποία θαπαραστεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς που έχει ενσωματώσεισε ποσοστό 99% όλους τους παραγωγούς της περιοχής, και αποτελεί τον βασικότερο οικονομικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου και μία από τις παλαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις που συνεχίζει και αναπτύσσεται,αξιοποίησε τηνπλούσιαπαραγωγική καισυνεργατική παράδοση των κατοίκων της Ζαγοράς του Πηλίου που έχει την αφετηρία της αιώνες πριν.

Οι πρώτες καταγραφές συνδέονται με τις συντεχνίες μεταξιού και μάλλινων σκουτιών στην Κωνσταντινούπολη και την έντονη παρουσία κατοίκων της περιοχής σε εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους με τα Ζαγοριανά Καράβια στις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Αργότερα μετά το μετάξι και την μεταποίηση νημάτων, κυριάρχησαν σταδιακά οι καλλιέργειες του αμπελιού, της πατάτας, των φουντουκιών, οι πρώτες ποικιλίες μήλου, τα φιρίκια και τελικά επικράτησε η ποικιλία μήλων «στάρκινγκ νετελίσιους» που κατάφερε να κατακτήσει τις αγορές της Ελλάδος και της Ευρώπης ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης με το γνωστό ετικετάκι «Zagorin».

Την εκδήλωση θα ανοίξει στις 19.05 απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου Αντώνης Λάσκος. Για το δίτομο έργο θα μιλήσουν η διευθύντρια και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα.

Επίσης θα μιλήσουν οι συγγραφείς του έργου Αλέξανδρος Καπανιάρης , μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ. και Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Συντονίζει ο Ευάγγελος Καραμανές.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και τα με τα θκέλια…» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη, κείμενα και έρευνα Αλέξανδρου Καπανιάρη και μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη.