Oι επόμενες 100 ημέρες είναι ιδανικές για μεταρρυθμίσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, θα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους για να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του συνεδρίου τους. Στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέκυψε από τη διάσπαση θα ψάχνουν τα πατήματά τους. Στο ΠΑΣΟΚ θα μελετούν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για να επιβεβαιώσουν ότι το κόμμα σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση. Μόνο το ΚΚΕ θα μπορεί να βγάζει κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνει – αλλά αυτό δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Ολα δείχνουν λοιπόν πως στο τρίμηνο που ακολουθεί θα τεθούν για διαβούλευση διάφορα σημαντικά νομοσχέδια, ακόμη και αν οι ενστάσεις προέρχονται και από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως συμβαίνει με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η Δικαιοσύνη, η Υγεία, η Παιδεία, η Οικονομία και τα Δικαιώματα είναι οι πέντε τομείς στους οποίους η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις τομές που χρειάζονται εδώ και χρόνια. Και επειδή οι τομές αυτές θα γίνουν σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αμηχανία στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

Υπάρχουν και άλλοι δύο λόγοι που εξηγούν τον μεταρρυθμιστικό οίστρο των ημερών. Ο ένας είναι συλλογικός: το υψηλό ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές ερμηνεύεται ως πράσινο φως για μεγάλες αλλαγές, ενώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή της θητείας της τής δίνει άφθονο χρόνο να ανακάμψει, ακόμη κι αν υποστεί κάποια δημοσκοπική υποχώρηση λόγω των αντιδράσεων. Τον επόμενο χρόνο, έτσι, δρομολογούνται ούτε λίγο ούτε πολύ 20 μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ενισχυθεί το αφήγημα της τετραετίας, ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός.

Ο άλλος λόγος είναι προσωπικός: ανεξαρτήτως του αν θα διεκδικήσει ή όχι και τρίτη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αφήσει ένα σαφές στίγμα στην ιστορία της χώρας. Θα μπορούσε να συμβεί στην εξωτερική πολιτική, με την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη – αλλά αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Θα συμβεί λοιπόν στο εσωτερικό μέτωπο. Και θα κινηθεί γύρω από τρία ερωτήματα: Τι Ελλάδα έχουμε; Τι Ελλάδα αξίζουμε; Και τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση;

Από τις απαντήσεις θα κριθεί η πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.