Την περασμένη Δευτέρα, ενώ το Ισραήλ μετρούσε ακόμα τις πληγές του από την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των απαχθέντων παρέμενε ασαφής, ο Γιόσι Σέλεϊ, ο γενικός διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, έδωσε συνέντευξη στο ισραηλινό Channel 12 καλούμενος να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, τους υπερβολικά βραδείς χρόνους αντίδρασης της κυβέρνησης. «Το πάρτι συνετέλεσε με καθόλου επουσιώδη τρόπο στο χάος», δήλωσε, αναφερόμενος στο ολονύκτιο φεστιβάλ μουσικής Nova, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το σημείο μηδέν της ισραηλινής «11ης Σεπτεμβρίου»: 260 άνθρωποι σφαγιάστηκαν εκεί, άγνωστος αριθμός μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Γάζα. Ο Σέλεϊ συνέκρινε επίσης τον φόρτο εργασίας στο κέντρο ταυτοποίησης θυμάτων της αστυνομίας με μια ουρά σε ταμείο σουπερμάρκετ: «Δεν έχει σημασία πόσοι υπάλληλοι βρίσκονται εκεί», είπε, «μερικές φορές είναι αδύνατο να τους αντιμετωπίσεις όλους». Προκλήθηκε φυσικά σάλος, ο γενικός διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως επ’ ουδενί εννοούσε ότι οι νέοι άνθρωποι που χόρευαν όλη νύχτα στο Nova «συνετέλεσαν στα αποτελέσματα του τραγικού γεγονότος», ούτε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με σουπερμάρκετ ένα κέντρο ταυτοποίησης θυμάτων, άλλο ήθελε να πει, απλά δεν ξέρει να μιλήσει.

Μόλις μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού και το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας συγκρότησαν δύο ξεχωριστές ομάδες δράσης με την ίδια αποστολή: τον συντονισμό των πρώτων προσπαθειών για την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες κοινότητες κοντά στη Γάζα, τα χωριά, τα κιμπούτς και τις πόλεις που χτύπησε η Χαμάς. Επικεφαλής της πρώτης τέθηκε ο Μοσέ Εντρί, ο γενικός διευθυντής της Ισραηλινής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Επικεφαλής της δεύτερης, ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Ρόνι Νούμα, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του ισραηλινού στρατού. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί συγκροτήθηκαν δύο ξεχωριστές ομάδες για τον ίδιο σκοπό. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το απέδωσαν σε έλλειψη επικοινωνίας. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ωστόσο, αποκάλυψε πως ανώτεροι αξιωματούχοι στο γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαγόρευσαν σε άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να συνεργαστούν με την task force του υπουργείου Αμυνας – γιατί ο επικεφαλής της, ο Ρόνι Νούμα, είναι γνωστός πολέμιος της δικαστικής μεταρρύθμισης (ή «δικαστικού πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζεται ευρέως) που προωθούσε επί μήνες η κυβέρνηση Νετανιάχου, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων.

Ο Νούμα είχε συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είχε προσφύγει, μαζί με άλλους απόστρατους αξιωματικούς, στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον νόμου που αφαίρεσε από το Σώμα την εξουσία να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις τις οποίες έκρινε ως «παράλογες». Οσο για τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, αυτός εμποδίστηκε το Σάββατο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, να εισέλθει στο γραφείο του Νετανιάχου στο αρχηγείο του στρατού: κανείς στο Ισραήλ δεν έχει ξεχάσει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επιχειρήσει την άνοιξη να αποπέμψει τον Γκάλαντ, επειδή τάχθηκε και αυτός κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης, αλλά αναγκάστηκε να τον κρατήσει στη θέση του από την πίεση των διαδηλωτών. Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν την εντολή για μποϊκοτάζ του Νούμα να προήλθε όχι από τον ίδιο τον Νετανιάχου αλλά από τη σύζυγό του, τη Σάρα. «Κάποιοι από τους ανθρώπους στο γραφείο του Νετανιάχου είναι απλώς ασόβαροι, και κάποιοι δεν δουλεύουν για τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά για ξέρετε-ποιαν», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Ενας πρωθυπουργός που δεν μιλάει, εν μέσω πολέμου, με τον υπουργό Αμυνάς του, και μοιράζει εντολές για μποϊκοτάζ ομάδων του. Ενας γενικός διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου χωρίς κανένα άλλο προσόν πέραν των δεσμών του με τον Νετανιάχου. Συνολικά έξι υπουργεία τα οποία λειτουργούν επί του παρόντος χωρίς γενικό διευθυντή. «Από την πρώτη μέρα της θητείας της», σχολίαζε χθες η Haaretz στο κύριο άρθρο της, «αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση αφοσιώθηκε στον πόλεμό της εναντίον των θεματοφυλάκων, των επαγγελματιών δημόσιων λειτουργών, του κράτους δικαίου και της ορθής διακυβέρνησης. Αξιοι επαγγελματίες μετατράπηκαν σε εχθρούς μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να κρατήσουν υπεύθυνη στάση και να υπερασπιστούν τις επαγγελματικές τους απόψεις. Πολλοί κατέρρευσαν και παραιτήθηκαν, άλλοι αποπέμφθηκαν. Το αποτέλεσμα είναι μία ανικανότητα και μία δυσλειτουργία οι οποίες καθιστούν αδύνατη την παροχή των βασικών υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει μια κυβέρνηση στους πολίτες, πόσω μάλλον εν μέσω μιας καταστροφής τέτοιου μεγέθους» – μιας καταστροφής που στάθηκε ανήμπορη να αποτρέψει αφού, ακριβώς, ήταν αφοσιωμένη αλλού.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητα του Νετανιάχου, που παραμένει πάντα υπόδικος για διαφθορά, έχει κάνει βουτιά. Ο ισραηλινός Τύπος είναι γεμάτος άρθρα γνώμης που επισημαίνουν πως αν είχε ίχνος αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να είχε ήδη αποχωρήσει, μαζί με όλους τους εξτρεμιστές κυβερνητικούς του εταίρους. Είναι όμως ξεκάθαρο πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θα παραμείνουν όλοι προσκολλημένοι στις θέσεις τους γεμίζοντας τον αέρα με κενολογίες περί «ενότητας», «όλοι μαζί», «όχι τώρα», και «δεν είναι η ώρα». Και θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν, ελπίζοντας να αποκαταστήσουν έτσι τη χαμένη τιμή τους. Είναι ένα παλιό ισραηλινό ρητό που επανήλθε στην επικαιρότητα: «Ησυχία, πυροβολούν».