Oλο και περισσότερες ευρωπαϊκές και άλλες πόλεις αρχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στο φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως αυτό εκφράζεται κυρίως μέσω του airbnb, την ώρα που στην Ελλάδα το φορολογικό και ελεγκτικό πλαίσιο βάζει εμπόδια σε αυτή την αγορά.

Στην Ελλάδα, από 1ης Ιανουαρίου αυξάνεται το τέλος διανυκτέρευσης, επιβαρύνονται με ΦΠΑ όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από τρία ακίνητα, ενώ η ΑΑΔΕ έκανε πιο αυστηρές τις διασταυρώσεις και τη συλλογή στοιχείων από τις ίδιες τις πλατφόρμες.

Σε όλη την Ευρώπη η μεγάλη ζήτηση για airbnb, κυρίως από τουρίστες, έχει εξαφανίσει τα διαμερίσματα, έχει ανεβάσει τις τιμές κι έχει πετάξει έξω από την αγορά ντόπιους που ενδιαφέρονται για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους αυξάνεται συνεχώς και δημιουργείται μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια – την οποία αρχίζουν να εισπράττουν οι πολιτικοί.

Φλωρεντία, Βιέννη, Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Αμστερνταμ, Λισαβόνα, Βαρκελώνη, Πάλμα, Βαλένθια, Λονδίνο και Εδιμβούργο είναι λίγες μόνο από τις πόλεις της Ευρώπης που επιβάλλουν πλέον περιορισμούς στο airbnb με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Στη Φλωρεντία τώρα αποφασίστηκε να μη δίνονται άδειες για νέα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου airbnb στο κέντρο της πόλης, με σκοπό την απελευθέρωση περισσότερων ακινήτων για τους κατοίκους.

Επίσης θα προσφέρονται τριετείς φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, εάν αυτοί επιλέξουν να στραφούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα ανέφερε ότι η πόλη το 2016 είχε περίπου 6.000 διαμερίσματα καταχωρισμένα στην airbnb, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 14.000, και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μέσο κόστος των συνήθων μηνιαίων μισθωμάτων έχει εκτιναχθεί κατά 42%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15%. Ολη η Ιταλία εξετάζει να βάλει περιορισμούς τώρα. Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία ετοιμάζουν περιορισμούς.

Στο Βερολίνο δεν ισχύει πια η απαγόρευση, αλλά έχουν μπει αυστηροί περιορισμοί – και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Χρειάζεται ειδική άδεια και η δεύτερη κατοικία μπορεί να νοικιάζεται μόνο για 90 μέρες τον χρόνο.

Στο Μόναχο οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις περιορίζονται στους δύο μήνες τον χρόνο και μετά θέλει ειδική άδεια. Στη Στουτγάρδη επιτρέπεται βραχυχρόνια ενοικίαση 10 εβδομάδων και μετά απαιτείται ειδική άδεια.

Στο Αμστερνταμ επιτρέπονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μόνο για 30 βραδιές το έτος και μετά χρειάζεται η λήψη ειδικής άδειας. Η Λισαβόνα σταμάτησε να δίνει νέες άδειες για airbnb, με εξαίρεση ορισμένες αγροτικές περιοχές.

Ολες οι άδεις για τουριστικά καταλύματα θα ελέγχονται κάθε πέντε μήνες. Οσοι νοικιάζουν σπίτι για airbnb θα έχουν φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πλέον δεν επιτρέπεται η ενοικίαση διαμερίσματος για λιγότερο από μήνα (31 ημέρες).