Σε απόσταση δυόμισι ωρών οδικώς από την Κωπαΐδα βρίσκεται μια άλλη γεωργική έκταση που κάποτε αποτελούσε λίμνη. Ο λόγος για την περιοχή της Κάρλας στη Μαγνησία, που σχεδόν έναν μήνα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» παραμένει πλημμυρισμένη. «Αν αφήσουμε μόνο του το σύστημα, τα νερά θα φύγουν πάρα πολύ αργά. Μπορεί να κάνουν μήνες ή και χρόνια», εξηγεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει κάποια παρέμβαση. Μια λύση θα ήταν η διοχέτευση των υδάτων στη θάλασσα μέσω τάφρου. Ομως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν υπόψη τυχόν επιπτώσεις στην πόλη του Βόλου αλλά και στον Παγασητικό Κόλπο.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η εικόνα που δίνεται, ότι η λίμνη επέστρεψε στις αρχικές της διαστάσεις, δεν είναι ακριβής. «Ο νέος ταμιευτήρας παραμένει στις διαστάσεις του. Το γεγονός ότι πλημμύρισε όλη η περιοχή και το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης απορροής οφείλεται σε πλημμυρικές απορροές του Πηνειού, οι οποίες όμως δεν καταλήγουν στον ταμιευτήρα γιατί δεν έχουν αυτή τη φυσική κλίση», περιγράφει. Τονίζοντας, δε, ότι το έργο του ταμιευτήρα που καταλαμβάνει το ένα πέμπτο της αρχικής έκτασης της λίμνης έγινε «με 50 χρόνια καθυστέρηση», χαρακτηρίζει «έγκλημα» το ότι επί δεκαετίες αφέθηκε η περιοχή να υπερκαλλιεργείται χωρίς έναν επιφανειακό ταμιευτήρα.

«Δεν θα πήγαινα να αγοράσω οικόπεδο»

«Το νερό θυμάται αυτό που έκανε πάντα, ανεξάρτητα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις», επισημαίνει από την πλευρά της η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υδρολόγος πολιτικός μηχανικός Μαρία Μιμίκου. «Ειδικά όταν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις δεν είναι σωστές». Οπως εξηγεί, η Κάρλα λάμβανε πάντοτε τα πλημμυρικά νερά του Πηνειού που οδηγούνταν εκεί με φυσικό τρόπο, καθώς η περιοχή αποτελεί το βαθύτερο σημείο της πεδιάδας. «Οποιαδήποτε περιοχή έχει πάψει να έχει τη φυσική της κοίτη, εν δυνάμει κινδυνεύει», επισημαίνει η καθηγήτρια του ΕΜΠ και καταλήγει με νόημα: «Εγώ δεν θα πήγαινα να αγοράσω οικόπεδο ή να μείνω σε μια περιοχή που έχει προέλθει από αποξήρανση».

Εν τω μεταξύ, χθες, σύμφωνα με ανάρτηση του Ερευνητικού Κέντρου «Prometheus» του ΕΜΠ στο Χ, η στάθμη στη λίμνη Κάρλα έφτασε «στα 6,49 μέτρα, κινούμενη μόνο ανοδικά, σύμφωνα με τους αισθητήρες του Δικτύου Μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ». Ακόμα επισημαίνεται το εξής: «Παρατηρώντας τις δορυφορικές φωτογραφίες, διαπιστώνει κανείς πως το χωριό Στεφανοβίκειο, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Βάση της Αεροπορίας Στρατού, βρίσκεται εκτός νερού και το νερό – παρά την άνοδό του – δεν έχει περάσει το αρδευτικό κανάλι που διασχίζει την περιοχή, καταλήγοντας στην Κάρλα. Ισως όταν γινόταν ο σχεδιασμός της Αεροπορικής Βάσης να έπρεπε να επιλεγεί η κατασκευή σε ένα τεχνητά υπερυψωμένο επίπεδο ή μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» να φτιαχτεί ένα αρδευτικό κανάλι με αναχώματα, που θα κύκλωνε την Αεροπορική Βάση, ικανό να προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία».