Μπορούν τα δημοσκοπικά μηνύματα να εκτονώσουν την οργή στα καμένα και τα πλημμυρισμένα; Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν στοιχηματίζουν ότι η εικόνα την προσεχή εβδομάδα θα είναι ειδυλλιακή και στο τέλος της ημέρας δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο κάποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Αλλά την επόμενη Κυριακή ετοιμάζονται να φθάσουν στις κάλπες της Αυτοδιοίκησης με χαμόγελα. Οι πληγές δεν δείχνουν βαθιές – η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι οι θεομηνίες ξεπερνούν τους σχεδιασμούς και βραχυκυκλώνουν τον κρατικό μηχανισμό. Το βασικό ερώτημα που περιμένουν να απαντηθεί από τη νέα αναμέτρηση δύο γύρων είναι εάν θα καταγραφούν έστω ψήγματα αμφισβήτησης της γαλάζιας πολιτικής κυριαρχίας. Και όπως παρατηρούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, για ενδείξεις φθοράς δεν χρειάζεται η μετακίνηση πληθυσμών, μπορεί κατά τόπους να προκύψει κάποιο ζήτημα και διά της αποχής… Τον περασμένο Ιούλιο τα πράγματα ήταν μάλλον ξεκάθαρα: η ΝΔ προετοιμαζόταν για τις κάλπες έχοντας ως στόχο ένα 13-0 στις περιφέρειες (έστω 12-1, εάν η υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη θεωρηθεί διακομματική), όπου τα πολιτικά αντανακλαστικά είναι πιο ισχυρά. Από το τέλος του περασμένου Αυγούστου, δίπλα στον στόχο έχουν μπει ερωτηματικά, όχι τόσο επειδή προκύπτουν διαρροές σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά επειδή σε διάφορες περιοχές βρήκαν πρόσφορο έδαφος τα «αντάρτικα».

Τις τελευταίες εβδομάδες, αν θέλει να καταγράψει κανείς τις γκρίζες ζώνες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αρκεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Μάκη Βορίδη. Σε μια ειδική αποστολή διαρκείας, ο υπουργός Επικρατείας βρέθηκε δίπλα στον Δημήτρη Πτωχό στην Πελοπόννησο, καθώς ο Πέτρος Τατούλης πιέζει την κατάσταση, έσπευσε στο Ιόνιο για τη Ρόδη Κράτσα, όπου ο «αντάρτης» Γιάννης Τρεπεκλής θολώνει το τοπίο, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία, έχοντας παραπλεύρως σε Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη τον Γιώργο Κασαπίδη. Η αποστολή του Βορίδη δεν περιορίζεται στο να καταγραφεί με σαφήνεια το μήνυμα για το ποιους στηρίζει το Μαξίμου, αλλά και στο να συνετιστούν οι δεξιές πτέρυγες στις τοπικές κοινωνίες και οι παράγοντες που μπορούν να τις επηρεάσουν. Η κυβέρνηση πρέπει να δείχνει μόνη της στο γήπεδο και μετά τη 15η Οκτωβρίου.

Αυτή είναι μια αποστολή με ημερομηνία λήξης για τον Βορίδη, η βασικότερη έχει να κάνει με τη διαχείριση της κυβερνητικής εικόνας στη Βουλή. Η απόσταση από το γραφείο στη Ζαλοκώστα μέχρι την αίθουσα της Ολομέλειας δεν ξεπερνά το πεντάλεπτο και ο υπουργός Επικρατείας θα την κάνει αμέτρητες φορές. Το αντιλήφθηκαν όσοι τον είδαν προχθές να σπεύδει για τις απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη και τις καταγγελίες για την ΑΔΑΕ. Υπό μία έννοια, ο Βορίδης θα είναι και η φωνή της κυβέρνησης στη Βουλή – και απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η «γραμμή» στους βουλευτές της πλειοψηφίας σε μια φάση που τα ντεσιμπέλ θα αυξηθούν, θα περνάει πρώτα από τα χέρια του.

Στη γενικότερη κινητοποίηση για τη μάχη σε δήμους και κοινότητες στην τελική ευθεία για τις κάλπες θα μπει μπροστά και ο Μητσοτάκης. Ο Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη θέλει στήριξη, ενώ στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο ο Πρωθυπουργός κρίνεται σκόπιμο να ξαναβρεθεί. Μπροστά σε εκλογές, η προτεραιότητα είναι οι εκλογές. Για τα υπόλοιπα στο Μαξίμου δεν ανησυχούν, όχι μόνον επειδή οι δημοσκοπήσεις χαμήλωσαν τον συναγερμό. Για ένα διαφορετικό σκηνικό, η βασική ανάλυση που κάνουν στον κυβερνητικό «πρωινό καφέ» είναι ότι θα απαιτηθεί καιρός. Πρωτίστως επειδή οι μεταβολές θα προέλθουν πρώτα από την αριστερή πλευρά του χάρτη. Οταν ξεκαθαρίσει η ταυτότητα του πραγματικού αντιπάλου, θα μπει μπροστά και το πλάνο της εξουδετέρωσής του. Μέχρι τότε οι όποιες ανησυχίες περιορίζονται στις διαρροές από τις δεξαμενές των ακραιφνών συντηρητικών ψηφοφόρων. Κι εδώ ο ρόλος του Βορίδη μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός.