Με ρυθμό πάνω από 3% συνεχίζει να τρέχει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, αν και σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Για τον Αύγουστο, τα τελικά στοιχεία της Eurostat καταγράφουν αυτή την τάση της επιμονής της ακρίβειας στη ζώνη του ευρώ. Παρά την αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις, αν και οι τιμές στην ενέργεια υποχωρούν. Στη χώρα μας, οι τιμές του δείκτη καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 3,5% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα – ελαφρώς υψηλότερος από το 3,4% της αρχικής εκτίμησης. Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης έτρεξε με ρυθμό 5,2%, χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και της πρώτης ανάγνωσης.

Πάντως, σε μηνιαία βάση – έναντι του Ιουλίου – στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής πέφτοντας στο -0,2%, ενώ στην ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), την Ισπανία και το Βέλγιο (και στις δύο χώρες 2,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη – μέλη, σε ένα κράτος παρέμεινε σταθερός και σε έντεκα αυξήθηκε.

Ο δείκτης τιμών

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 5,3% ετησίως τον Αύγουστο, επιβραδύνοντας από το 5,5% του Ιουλίου. Στις επιμέρους συνιστώσες, η μεγαλύτερη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό ασκήθηκε από τον κλάδο των υπηρεσιών, του οποίου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως. Με ρυθμό σχεδόν 2% αυξήθηκαν και οι τιμές στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός, τα μη βιομηχανικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 1,2% ετησίως, ενώ αντίθετα οι τιμές της ενέργειας ήταν μειωμένες κατά 0,34% από πέρυσι.

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός ΔΤΚ στην ευρωζώνη αυξήθηκε από τον Ιούλιο κατά 0,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση για 0,6%. Ο δομικός ΔΤΚ επιβεβαιώθηκε ότι αυξήθηκε κατά 0,3%, όσο είχε εκτιμηθεί και αρχικά. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,9% από το 6,1% του Ιουλίου. Οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Δανία με 2,3% και σε Ισπανία και Βέλγιο με 2,4% και οι δύο. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία με 14,2%, στην Τσεχία με 10,1% και στη Σλοβακία με 9,6%.