Περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας έγιναν στόχος των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, που είχαν επισήμως στόχο εργοστασιακές μονάδες, αλλά έπληξαν και περιοχές και εγκαταστάσεις με αμάχους, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, καθώς και σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ενέργειας και ηλεκτροδότησης.

Ειδικά για την περιφέρεια του Λβιβ, που θεωρούνταν μέχρι χθες σχετικά ασφαλής προορισμός με αποτέλεσμα να έχουν βρει εκεί καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι άλλων περιοχών, δέχθηκε το σφοδρότερο πλήγμα από τις αρχές του πολέμου. Κάτι ανάλογο έγινε και με την περιφέρεια του Βόλιν, η οποία επίσης συνορεύει με την Πολωνία, κράτος – μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ.

«Η καθημερινή τρομοκρατία των Ρώσων έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να τσακίσει τη διάθεσή μας να πολεμήσουμε. Δεν θα το καταφέρουν», έγραψε στο Telegram ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής της διοίκησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι καταρρίφθηκαν οι 16 από τους 28 ρωσικούς πυραύλους και ισχυρίστηκε ότι εάν η Ουκρανία είχε στη διάθεσή της τα αμερικανικά μαχητικά F-16 τότε η επιτυχία της αεράμυνας θα έφτανε στο 100%.

Στο Κίεβο, πάντως, προκάλεσε αίσθηση η τοποθέτηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ και συνεργάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφορικά με την έκβαση του πολέμου και τις μελλοντικές σχέσεις της Ουκρανίας με τη Συμμαχία.

«Μια λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», είπε μιλώντας σε πάνελ στη Νορβηγία ο προσωπάρχης του γ.γ., Στιάν Γένσεν – με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ να χαρακτηρίζει την πρόταση «γελοία».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, τρεις υπήκοοι της Βουλγαρίας έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η παρουσία και η δράση ρώσων πρακτόρων είναι αρκετά πυκνές.

Οι τρεις – που μαζί με άλλους δύο είχαν προσαχθεί τον Φεβρουάριο ως ύποπτοι – ζούσαν επί χρόνια στη Βρετανία. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα επίσημα έγγραφα διαφόρων χωρών: Βρετανίας, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Ελλάδας και Τσεχίας.