Η χρήση δορυφόρων για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων και αυθαίρετων κτισμάτων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία από τον δημόσιο τομέα και ειδικά από υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με ελέγχους, για την πρόληψη και την καταστολή αθέμιτων και εγκληματικών ενεργειών. Η Γαλλία, για παράδειγμα, με ένα τέτοιο μοντέλο αποκάλυψε περίπου 20.000 αδήλωτες πισίνες και επέβαλε συνολικά πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία που φέρνει γρήγορα αποτελέσματα. Ο δορυφόρος καταγράφει και ο υπολογιστής συγκρίνει τις εικόνες και τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο δορυφόρος, με εκείνα που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες Αρχές (π.χ. φορολογικές δηλώσεις, έντυπα Ε9, Κτηματολόγιο και Περιουσιολόγιο). Και μόνο η ύπαρξη ενός τόσο αποτελεσματικού μηχανισμού αποθαρρύνει κακές πρακτικές και όσους πιστεύουν και λένε «σιγά, ποιος θα κάτσει να ψάξει;».

Ομως, η τεχνολογία, ως αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του κράτους, μπορεί να επεκταθεί και να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη κινδύνων και την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών στους πολίτες, με μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί στον έγκαιρο εντοπισμό κάποιας πυρκαγιάς, από την πρώτη σπίθα, ή να αντικαταστήσει απαρχαιωμένες αεροφωτογραφίες και ξεπερασμένους δασικούς χάρτες κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Αντί δηλαδή να χρησιμοποιείται ένας παλιός χάρτης ως δεδομένο, ώστε στη συνέχεια ο πολίτης να προχωρήσει σε ενστάσεις για τη διόρθωση των στοιχείων, θα μπορούσε εξαρχής να γίνουν σωστά οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Επίσης, αντί να δηλώνονται ακίνητα και να ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων, καθυστερώντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης, θα μπορούσε να γίνεται αυτόματη καταγραφή και εγγραφή σωστών δεδομένων στα μητρώα.

Δηλαδή, η χρήση της τεχνολογίας δεν χρειάζεται μόνο για έλεγχο και για καταλογισμό προστίμων.