Δύο συν δύο νέες επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ αποτελούν τη νέα γενιά των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται στα 3,2 Γιγαβάτ και οι καινούργιες μονάδες θερμικής ενέργειας έρχονται αφενός να θωρακίσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς αλλά και να καλύψουν το έλλειμμα ισχύος στις γειτονικές χώρες.

Ταυτόχρονα πρόκειται να αντικαταστήσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που συμπληρώνουν 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας, ενώ οι υποδομές των νέων εργοστασίων είναι έτοιμες και για την υποδοχή του καύσιμου του μέλλοντος, του υδρογόνου.

Οι δύο από τις τέσσερις μονάδες, της Mytilineos στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας και της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας και πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Οι άλλες δύο, της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil στην Κομοτηνή και του σχήματος ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας – Damco Energy στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Αναλυτικά τα νέα εργοστάσια είναι:

Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής. Πρόκειται για την κοινή εταιρεία που έχουν στήσει εξ ημισείας οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil για την κατασκευή και λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ισχύ μονάδα της χώρας ισχύος 877 Μεγαβάτ και η επένδυσή της ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ. Η ενεργειακή της απόδοση ανέρχεται στο 64%.

Οι εργασίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και πρόσφατα παραδόθηκε στο έργο ο μετασχηματιστής ανύψωσης 400 KV/18,5 KV/20 KV για τη διασύνδεση των γεννητριών του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου με το ΚΥΤ 400 KV.

H εμπορική του λειτουργία αναμένεται εντός του 2024. Θα εκπέμπει κατά 75% λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με μία λιγνιτική μονάδα.

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης

Στις αρχές του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 Μεγαβάτ με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης αποτελεί την κοινή εταιρεία των ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy (20%). Η επένδυση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και η κατασκευή και εμπορική λειτουργία της (αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2025) θα αντικαταστήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες. Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου είναι έτοιμη και για την υποδοχή υδρογόνου και θα διασυνδεθεί με απευθείας γραμμή μεταφοράς στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, όπου ακριβώς βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

CCGT MYTILINEOS

Ετοιμος είναι ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου (CCGT) της Mytilineos στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα 826 Μεγαβάτ. Βρίσκεται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας έχοντας δώσει στο σύστημα το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς 0,3 Τεραβατώρες. Στο δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται πως θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και o «H-Class» αεριοστρόβιλος είναι ο πρώτος αυτής της κλάσης που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Η θερμική απόδοση του CCGT είναι στο 63%.

Πτολεμαΐδα 5

Σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας βρίσκεται και η λιγντική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ. Η επένδυση ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική ισχύς της είναι στα 660 Μεγαβάτ και έχει τη δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας τηλεθέρμανσης 140 Μεγαβάτ.

Η μονάδα της ΔΕΗ καίει το εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη και είναι η τελευταία αυτού του είδους με τη λειτουργίας να τερματίζεται το 2028. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ. Η Πτολεμαΐδα 5 ήρθε σε μία φάση που έπρεπε να θωρακιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εν μέσω της κρίσης και η πλέον σύγχρονη και αποδοτική λιγντική μονάδα της χώρας αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.