Παρότι η αλίευση στελεχών της ΝΔ από τον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής παράταξης δεν αποτελεί, γενικώς, έκπληξη πια στο ΠΑΣΟΚ, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν τα στελέχη του, η μεταγραφή της Ζέφης Δημαδάμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αιφνιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρώτος λόγος ήταν πως η Δημαδάμα εθεωρείτο στέλεχος της πιο «αριστερής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμη και κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο καταφερόταν με ιδιαίτερα σκληρό λεξιλόγιο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο δεύτερος λόγος ήταν πως δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους πρώην συντρόφους της για το ότι της έχει γίνει πρόταση να αναλάβει θέση γενικής γραμματέως, πόσω μάλλον πως την έκανε αποδεκτή.

Η ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, κατευθυνόταν λιγότερο προς το ίδιο το πρόσωπο – τη Δημαδάμα – και περισσότερο προς τον τρόπο που έγινε η μετακίνηση, προς την τακτική που υποδήλωνε η ξαφνική ανακοίνωση της νέας της θέσης.

Και πολλά έμπειρα στελέχη τόνιζαν πως δεν πρόκειται για μια μετακίνηση στελέχους προς τη ΝΔ σαν όλες τις άλλες που έχουν προηγηθεί, αλλά για μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση, με εντελώς διαφορετικό ηθικό πρόσημο, αφού δεν είχε προηγηθεί καμία ένδειξη απομάκρυνσης της Δημαδάμα από το ΠΑΣΟΚ ή και ιδεολογικής σύμπλευσής της με τη ΝΔ και την κυβέρνηση.

Σε πολλών τα χείλη δε σχηματίστηκε η λέξη «συναλλαγή» ως μοναδική εξήγηση για την ξαφνική σπουδή του Πρωθυπουργού να δώσει μια τέτοια θέση σε ένα κομματικό στέλεχος που, μέχρι πολύ πρόσφατα, τον κατηγορούσε ως και για δημιουργία «παρακράτους της Δεξιάς», ενώ αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε σενάριο συνεργασίας τού τότε κόμματός της, του ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ.

Παρότι όμως διαχωρίζουν πλήρως την περίπτωση Δημαδάμα, είναι πολλά τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλιμακώσει και κατά τη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής του την προσπάθεια διεμβολισμού του προοδευτικού Κέντρου. Βλέπουν, μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή δύο σκέλη.

Το ένα είναι η συσπείρωση εξουσίας της κυβέρνησης, που γίνεται και στη βάση προσφοράς θέσεων. Τόνιζαν, μάλιστα, με σκωπτική διάθεση, κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πως τις ίδιες μέρες που η κυβέρνηση έδινε θέση στην «αριστερόστροφη» και «δικαιωματική» Ζέφη Δημαδάμα, η ΝΔ έπαιρνε πίσω στις τάξεις της και τον δήμαρχο Αργους, Δημήτρη Καμπόσο, χωρίς αυτός να έχει αποκηρύξει τις πάμπολλες ακραίες θέσεις που έχει εκφράσει δημόσια και για τις οποίες είχε διαγραφεί «για λόγους αξιακούς» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δεύτερο σκέλος της νεοδημοκρατικής επιχείρησης «προοδευτικό Κέντρο», σύμφωνα με την ανάλυση ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αφορά ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία που ενδέχεται να χρειαστεί μελλοντικά η κυβέρνηση, σε ζητήματα όπως π.χ. τα εθνικά θέματα.

Παραγωγική αντιπολίτευση

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ κάνει σαφές ότι δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του παρά την επιθετική διάθεση που θεωρεί ότι επιδεικνύει απέναντί του η κυβέρνηση.

Σε όλους τους τόνους οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι δεν σκοπεύουν να ετεροπροσδιοριστούν, δεν σκοπεύουν να εξαναγκασθούν σε θέσεις που δεν τους εκφράζουν μόνο και μόνο ως πολιτική αντίδραση.

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης πολύ εμφατικά ζήτησε από τους βουλευτές η αντιπολίτευση που θα ασκούν να είναι μαχητική μεν αλλά πολύ τεκμηριωμένη και παραγωγική και να αποφύγουν την αντιπαράθεση για πρόσωπα, επιμένοντας στην πολιτική.